Cypern röstade nej till bankskatt

avErik Melin

NYHETER

Med överväldigande majoritet röstade det cypriotiska parlamentet emot förslaget om bankskatt.

Ingen röstade för förslaget, 36 röstade mot och 19 avstod från att rösta.

– Förslaget har röstats ned, säger talmannen Yiannakis Omirou.

Det cypriotiska parlamentet avvisar i och med röstningen förslaget om att beskatta banktillgångar, som var ett krav från EU för att landet skulle få ett ekonomiskt nödpaket, rapporterar Reuters.

Förslaget har reviderats flera gånger. Vid lunchtid på tisdagen var det sista budet att besparingar på under 20 000 euro inte ska beskattas. Besparingar mellan 20 000 och 100 000 ska beskattas med 6,75 procent och besparingar på mer än 100 000 med 9.9 procent, enligt AFP.

Skatten skulle göra att den cypriotiska staten fick in 5,9 miljarder euro. Från EU och IMF skulle Cypern få totalt 10 miljarder euro.

Europeiska centralbanken, ECB, meddelade senare under tisdagen att man kommer fortsätta ge finansiellt stöd till de cypriotiska bankerna.

"Europa tar våra pengar"

Inför omröstningen hade tusentals demonstranter samlats utanför parlamentet för att demonstrera mot förslaget.

Efter beskedet om att förslaget röstats ned firades det rejält utanför parlamentsbyggnaden.

Nu måste Cypern komma på nya sätt att få in pengarna, om man vill få ekonomiskt stöd från EU.

Gör man inte det riskerar de inhemska bankerna att kollapsa och landet kan bli bankrutt.

Lokala medier rapporterade att man nu ska försöka förhandla om villkoren som EU, Europeiska centralbanken och IMF satt upp.

Grekiska låntagare betalar inte

Bakom bankernas usla situation ligger starka band till den grekiska ekonomin, som gått på knäna under en längre tid.

– De gör stora förluster på grekiska statsobligationer och för att grekiska företag inte har råd att betala på sina lån, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Ryskt hurra

I Ryssland togs beskedet om röstningen emot positivt. Där tror man att beskedet kan ge ett uppsving för den inhemska ekonomin.

Ryska pengar tros utgöra nästan hälften av det insatta pengarna på cypriotiska bankkonton. Nu väntas stora delar av de pengarna flyttas till andra länder, skriver TT.

På tisdagskvällen rapporterade flera nyhetsbyråer att engelska luftvapnet skickat ner ett plan med en miljon euro. Pengarna ska fungera som lån till brittisk militär som är stationerad på Cypern.