Nyamko Sabuni avgår

Statsrådet Nyamko Sabuni lämnar regeringen på egen begäran.

– Jag känner mig nöjd och klar, säger hon på en presskonferens.

Hennes efterträdare blir Maria Arnholm, tidigare vd för pr-byrån Springtime och kommunikationsdirektör för Coop.

Nyamko Sabuni lämnar regeringen.
Nyamko Sabuni lämnar regeringen.

Jämställdhets- och biträdande utbildningsministern Nyamko Sabuni (FP) lämnar också sin plats i riksdagen.

– Jag bestämde mig för ett år sedan att inte kandidera i valet 2014 och har kommit fram till att jag bör ge min efterträdare tid att komma in i jobbet i god tid före valet, säger hon.

Tackar Leijonborg

– Jag är mycket tacksam över allt det stöd jag har fått från så många under åren som minister. Jag är tacksam för förtroendet att få vara statsråd som först Lars Leijonborg och sedan Jan Björklund har visat mig, fortsätter hon.

Sabuni säger vidare att hon är särskilt stolt över kampen mot våld mot kvinnor och kampen mot hedersvåld under sina år i riksdag och regering.

– När jag tillträdde i regeringen fanns två utredningar som sa att barn- och tvångsäktenskap inte skulle kriminaliseras. Det är ändrat nu, sex år senare.

– Jag har förstått att jag är en förebild främst för unga invandrarkvinnor och jag vill säga till er att sitt inte hemma och gnäll över att ni är missnöjda över ert land. Gå ut och engagera er. Jag gick in i politiken på mina villkor och jag lämnar politiken på mina villkor.

På en fråga vad hon ska göra nu börjar Sabuni att skratta.

– Jag vill bli chef på Volvo, jag vill bli statsminister… allt är möjligt. Det finns kvinnor som är kompetenta, säger hon.

Björklund beklagar

Folkpartiledaren Jan Björklund säger att han beklagar att Nyamko Sabuni bestämt sig för att inte kandidera för återval 2014 och kallar henne "en förebild för unga invandrarkvinnor".

– Bara genom att vara den du är så är du en förebild. Du har gjort en imponerande resa och det är värt all respekt. Nyamko Sabuni kom till Sverige från Burundi när hon var tolv och hon har visat att allt är möjligt. Nyamko Sabuni har varit en orädd politiker som vågat säga sitt hjärtas mening, inte minst i de ofta kontroversiella integrationsfrågorna. Hon har gjort tydliga avtryck inom integrations- och jämställdhetspolitiken i Sverige.

Nyamko Sabuni är det fjärde statsrådet som lämnar regeringen under mandatperioden.

Tidigare har försvarsminister Sten Tolgfors (M), miljöminister Andreas Carlgren (C) och närings- och energiminister Maud Olofsson (C) lämnat.

Publisert: