Vapenägare hängs ut efter vansinnesdådet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter skolmassakern i Newton slog vapenförsäljningen i USA rekord.

Men nu kommer motreaktionerna.

En amerikansk lokaltidning hänger ut samtliga vapenägare – med både namn och adress.

Bara dagar efter massakern i Newton efterlyste USA:s mäktigaste vapenlobby, NRA, fler vapen i de amerikanska skolorna.

– Enda sättet att stoppa en beväpnad ”bad guy” är med en beväpnad ”good guy”, sa organisationens vicepresident Wayne LaPierre då.

Amerikanerna tog LaPierre på orden och bunkrade upp med skjutvapen som aldrig förr, men nu har motreaktionerna börjat strömma till.

”Vill informera läsarna”

I söndags kunde flera New Yorkbor läsa om sina vapenlicenser på The Journal News hemsida, där så väl namn och hemadress på samtliga vapenägare i Westchester och Rockland county listats på en karta.

Tidningen menar att kartan publicerats för att informera sina läsare om eventuella vapenägare i dess direkta närhet.

”Våra läsare är så klart intresserade att av att känna till vilka vapen som finns i deras kvarter”, skriver The Journal i ett uttalande till ABC News.

Läsarna rasar

Tidningens tilltag möttes dock inte enbart av applåder. På bara några timmar hade drygt 500 personer kommenterat artikeln där namnen listats, och flera av dem var väldigt upprörda.

”Det är är galet! Varför i hela fridens namn publicerar ni information om varenda innehavare? Vad hoppas ni åstadkomma med det? Det här är något man gör när det handlar om sexbrottslingar, inte om laglydiga innehavare av skjutvapen. Vad följer härnäst, ska jag hissa en flagga vid mitt hus som meddelar att jag äger ett skjutvapen? Jag avslutar min prenumeration på er tidning i dag”, skriver en upprörd läsare.

The Journal, som säger sig ha fått tag i all information genom offentliga dokument, skriver vidare till ABC News att man inte vill kommentera kartan ytterligare.

Publicerad: