Vapenkrig i USA – vill utvisa vapenkritiker

Presidenten vill öka vapenkontrollen medan förespråkarna vill beväpna lärare

Amerikanska vapenlobbyns vicepresident kallas den farligaste människan i världen på tidningarnas förstasidor.

Vapenförespråkarna svarar med att vilja kasta kritikerna ur landet.

Efter Newtown-massakern rasar ett vapenkrig i USA.

90 minuter efter att nationen höll en tyst minut för de 26 dödsoffren i skolmassakern i Newtown, Connecticut, tog vapenlobbyn till orda.

– Det enda som stoppar en ”bad guy” med vapen är ”good guy” med vapen, sa inflytelserika National rifle associations, NRA:s, vice president Wayne LaPierre vid en presskonferens.

Och krävde fler vapen i skolorna, väktare och beväpnade lärare.

”Galnast på jorden”

Nu har han utnämnts till ”Den galnaste människan på jorden”, "vapentok" och "NRA-galningen" på de amerikanska tabloidernas förstasidor.

”Bara 90 minuter efter den tysta minuten för offren för Newtown-massakern skyller den avskyvärde NRA-token på allt och alla – utom vapen”, skriver New York Daily News på sin förstasida.

– Om det är galet att kräva att det ska finnas polis och beväpnade vakter i våra skolor för att skydda våra barn, kalla mig då galen, säger Wayne LaPierre enligt New York Daily News.

Och de som kritiserar vapenlobbyn offentligt borde utvisas, enligt förespråkarna.

En vapenorganisation har startat en namninsamling till Vita huset för att utvisa den brittiske journalisten Piers Morgan som startat en personlig kampanj mot vapen i sina program på tv-kanalen CNN.

Han menar att man i USA visst kan förbjuda militära vapen från att säljas till allmänheten.

Namninsamlingen startade efter att Morgan debatterat med ledaren för organisationen Gun owners of America, Larry Pratt.

Pratts förslag om mer vapen i skolorna fick Piers Morgan att gå till attack:

– Du är en verkligen obegripligt dum människa, är du inte? sa Morgan enligt AP.

”Borde deporteras”

Något vapenförespråkarna kallar för en fientlig attack mot USA:s konstitution – som ger medborgarna rätt att bära vapen – och därför kräver att Morgan omedelbart deporteras.

Namninsamlingen har hittills fått 19 000 underskrifter och det krävs 25 000 för att Vita huset ska ta upp ett ärende.

”Ironiskt att vapenförespråkarna vill utvisa mig för att jag attackerat den andra artikeln i konstitution, är inte min åsikt skyddad under den första artikeln?” twittrade journalisten och syftade på rätten till yttrandefrihet.

Medan vapenlobbyn krävde fler vapen drog president Barack Obama igång en blixtutredning av vapenlagarna och lovade att ett förslag skulle ligga på hans bord redan i januari.

Vicepresident Joe Biden ska leda arbetet för att finna sätt att begränsa skjutgalenskapen och begränsa spridningen av vissa typer av vapen. Obamas förslag kommer samtidigt som allt fler högljudda krav från politiker och medier kommer om att ändra kurs i den känsliga vapenfrågan, skriver TT.

Även en lång rad världsstjärnor drog igång kampanjen ”Demand a plan” för skärpta vapenlagar och lade upp en svartvit video där de propagerar för sin sak.

Utredningen sågas av vapenlobbyn som ifrågasätter varför presidenten ska skyddas med vapen men inte landets barn.

Samtidigt som lagen ses över hamstrar amerikanerna vapen.

Rekordförsäljning

Efter massakern har rekordmånga vapen sålts i vissa delstater. Dagen efter massmordet på 26 barn och lärare i Connecticut genomförde vapenhandlare i Colorado fler bakgrundskontroller av köpare som ville beväpna sig än man gjort någonsin tidigare, skriver AP.

Även i Tennessee, Kalifornien och Nevada slogs försäljningsrekord när vapenförespråkare bunkrade av rädsla för att hårdare lagar ska införas, enligt nyhetsbyrån.

– De flesta köper vapnen för att de kan, säger vapeninstruktören Greg Taggart till AP.

54-åringen säger att han själv köpte ett av sina två AR 15-automatvapen 1994 när Bill Clinton hade planer på hårdare vapenlagar.

Sedan 1982 har USA drabbats av 62 masskjutningar och i de flesta fallen har gärningsmännen använt sig av lagligt införskaffade vapen, skriver AP.

– USA som nation har gått igenom det här för många gånger. Oavsett om det är en grundskola i Newtown, ett shoppingcenter i Oregon, ett tempel i Wisconsin, en biograf i Aurora eller ett gathörn i Chicago så är de här grannskapen våra grannskap och de här barnen är våra barn. Och vi måste enas och gemensamt agera för att förhindra liknande tragedier, sa Barack Obama under presskonferensen efter massakern i Newtown.

Publisert: