Ett Hultsfred för pamparna

Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2013-06-28

Almedalsveckan är här. Tusentals politiker, journalister och lobbyister strömmar till Gotland och Visby – för att kindpussas, debattera och dricka bjudrosé.

Aftonbladet listar här politikerveckans hetaste ställen under detta supervalår.

Almedalen

Det var här Palme ställde sig på ett lastbilsflak – och sådde ett frö till det som i dag är Almedalsveckan. Här håller partiledarna sina tal framför jublande supportrar och nyfikna motståndare. Almedalsveteranerna och de politiska journalisterna hänger på gräsplätten till vänster om scenen.

Donners Brunn

Krogen som under Almedalsveckan blommar ut till vattenhålet nummer ett – för de som orkar köa alltså. Här trängs Mona Sahlin med journalister, pr-konsulter och Sverigedemokrater. De senare åren har köerna blivit kortare, men Donners har hittills lyckats behålla sin plats som veckans mest populära mötesplats. Kom tidigt och hitta bästa platsen i baren, borden är fullbokade sedan många månader tillbaka.

Donners Plats

Almedalsveckans hjärta. Här kryssar besökarna mellan flygbladsutdelare, gatupredikanter och snabbfotade ­ministrar med Säpo­vakter i hälarna. Samt, senare på kvällen, står i kö för att komma in på Donners Brunn.

Wisby Hotell

Det var här som Juholt slipade på sitt första och enda Almedalstal, det var härifrån Moderaternas spinndoktorer krishanterade Littorinskandalen och det är här Reinfeldt dinerar i källaren. Kort sagt, det är här Almedalens riktiga högdjur sover och möts i hemlighet.

Kallbadhuset

Stekarnas favoritställe har haft en ganska blygsam plats i Almedalshistorien de senaste åren men i takt med att antalet arrangemang och mingel växer har politikerna och konsulterna börjat leta sig ner mot stranden. På onsdag hålls det stora dj-battlet på ”Kallis”, en fest som etablerat sig som en av Almedalens höjdpunkter och snackisar.

Vinäger

Det må vara dyrt, ha halvtaskig mat och dryg service – men det spelar ingen roll. På Vinäger äter de som vill synas sin lunch eller tar ett glas rosé mellan mingelvarven. Oslagbart ställe för politikerspotting – för här passerar alla så småningom.

Surfers

En bit bort från ­det stora spektaklets epicentrum, men ett populärt andningshål för de som vill ta en timmes paus från handskakningarna och kindpussarna. På senare år ett tillhåll för den lite trendigare och kreddigare Almedalspubliken (tänk P3-profiler, hipster-konsulter och Lina Thomsgård). God mat har de ­också.

Primes rosémingel

Varje dag under politikerveckan håller den mytom­spunna pr-byrån Prime ett rosémingel, som är lika populärt hos konkurrenter som politiker. Föranmälan krävs – och står du inte på lista får du kalla handen, oavsett vem du är. Hit går Almedalsproffsen för att ladda upp inför partiledartalen.

O’Learys

Hit går de som inte fått bord på Donners Brunn. Att maten kanske inte håller någon högre klass verkar ingen bry sig om – O’Learys är alltid packad en vecka i juli.

Högskolan

Almedalens verkliga centrum – för den lite mer seriösa verksamheten. Här hålls ett flertal presskonferenser och seminarier. Dess­utom brukar man ­kunna smita in och få sig en kopp kaffe eller låna toaletten.

Stora torget

Ingen direkt koppling till Almedalen men ett nödvändigt ont om lunchställena nära Donners Plats är fulla. Som av en händelse skenar priserna just denna vecka, men kvaliteten på maten hänger inte alltid med.

Aftonbladets tält

Här kan du träffa våra profiler, göra vårt valtest, koppla av med en tidning eller lite gratis kaffe. Aftonbladets tält är större än någonsin. Precis som förra året hittar du oss bredvid högskolan. Varmt välkommen förbi!

Följ ämnen i artikeln