NASA:s lycka: borrat hål på Mars yta

Av: Martin Nilsson

Publicerad:

Stenproverna analyseras i jakt på liv på planeten

1 av 2 | Foto: Nasa/Reuters

6,35 centimeter djupt och 1,52 centimeter brett.

För första gången har människan borrat hål i Mars yta.

Nu ska den värktablettsstora delen av planeten analyseras – i jakt på svar om liv på Mars.

Rymdsonden Curiosity landade på Mars den 6 augusti 2012. Farkosten är lika stor som en bil och innehåller känsliga instrument för att undersöka och analysera prov från planeten.

”Fullt opererande laboratorium”

Curiosity innehåller flera instrument för att provtagning, men sedan rymdsonden landade har forskarna förberett det stora uppdraget: att borra hål i planeten.

De senaste veckorna har NASA:s rymdforskare intensifierat arbetet och när borrningen slutligen lyckades i fredags var lyckan stor bland NASA:s personal.

– Den mest avancerade planetrobot som någonsin har designats är nu ett fullt opererande laboratorium på Mars, säger John Grunsfeld, chef på NASA, i ett pressmeddelande.

1200 provborrningar

För att lyckas med det 6,35 centimeter djupa hålet har forskare provborrat mer än 1200 hål i stenar på jorden, berättar chefsingenjören Louise Jandura i ett uttalande på NASA:s hemsida.

Forskarnas mål med borrningen är att undersöka om stendammet, i storleksordning en vanlig värktablett, innehåller rester av liv från när planetens klimat var både varmare och fuktigare än idag.

Publicerad: