Hinok, 9, är född i Sverige - nu utvisas han till Etiopien

KVISSLEBY. Nioårige Hinok Zakir är rädd hela tiden.

Han och hans två yngre bröder ska utvisas till Etiopien – trots att alla är födda i Sverige.

– Polisen kan knacka på när som helst, säger han.

Hinok, 9, och lillebror Josef, 6 äter panpizza, dricker saft och kollar på Ben 10, en tecknad superhjälte. Minstingen Yonas, 1,5 år, dansar till musik från pappan Zakirs mobiltelefon när han inte kelar med mamma Elsa.

En vardagskväll som hos vilken småbarnsfamilj som helst.

Men det liv de vant sig vid i Kvissleby utanför Sundsvall kan snart vara över. I tio år har familjens ansökan om asyl tröskats genom olika instanser. Nu har de fått ett definitivt nej. Migrationsverket har lämnat över ärendet till polisen för verkställighet, som det heter på byråkratsvenska. I klartext betyder det att polisen ska hämta familjen, köra dem till flygplatsen och sätta dem på ett flygplan mot Etiopien. Föräldrarnas hemland.

”Folk letar mat bland sopor”

– Men jag kan ingenting om Etiopien, säger Hinok.

Han är trött på den frågan. Alla journalister ställer den, berättar han.

– Pappa har sagt att många är fattiga där, att folk letar mat bland sopor.

Hinok går i fyran på Soledalsskolan, ett stenkast från tvårummaren där familjen bor. Han är duktig, omtyckt och "lika svensk" som de andra barnen, som hans klasslärare Katarina Lövbom uttrycker det. Hon och många andra i det lilla samhället vill att pojken och hans familj ska stanna. De har lämnat 500 namnunderskrifter till Migrationsverket.

Hinok är glad över allt stöd. Därför blir det ännu jobbigare om han tvingas lämna det lilla samhället, säger han.

”Mina pojkar är svenskar”

Han ler inte en enda gång under intervjun. Ofta tittar han ner och håller händerna sammanflätade. Det är jobbigt att prata om Etiopien.

– På kvällarna försöker jag tänka på annat, annars kan jag inte sova.

Han har levt med utvisningshotet i stort sett i hela sitt liv. Det första avslaget på asylansökan kom redan 2004.

– Det låter dumt, men det kanske hade varit enklare om de tvingade oss i väg redan då, säger pappa Zakir uppgivet.

Han berättar att han flydde från Etiopien när den förra regimen slängde hans far i fängelset, där han dog. Och att det nu inte finns några anhöriga kvar i den norra delen av Etiopien där han är född.

– Mina pojkar är svenskar. De älskar snö, säger han.

Men enligt migrationsdomstolen är det föräldrarnas fel att barnen är så fästa vid Sverige.

”Föräldrarna får stå till svars”

”Det har varit föräldrarnas beslut att stanna i Sverige utan tillstånd. Migrationsdomstolen anser att föräldrarna genom sitt agerande får stå till svars för den anknytning barnen fått till Sverige som tiden här i landet medfört”, skriver domstolen.

– Vad ska jag säga. Mina barn har ingen chans att klara sig i Etiopien, säger pappan.

Enligt Dagens Nyheter tillhör familjen de 7 500 personer som inte gömmer sig och som är registrerade hos polisen för att utvisas med tvång. Migrationsminister Tobias Billström (M) säger till tidningen att "alla asylsökande ska snabbt få veta vad som gäller. Sedan ligger det på den enskilde att acceptera beslutet och resa hem frivilligt".

Den 1 maj fyller Hinok Zakir tio.

Han räknar på fingrarna.

– Det är tre, nej, två månader dit. Månader går snabbt. Jag hoppas att jag kommer att fira min födelsedag här, säger han.

Publisert: