Hoppet står till Kina

NYHETER

Men relationerna med Nordkorea är på historisk bottennivå

Omvärlden hoppas att Kina till slut ska pressa Nordkorea att upphöra med vapenskramlet.

Men frågan är hur stor inflytande Peking egentligen har.

Relationerna med unge Kim är betydligt sämre än med hans far och farfar.

Foto: Xi Jinping.

Inför att Kim Jong-Un skulle ta över rådde Kinas ledning honom att satsa på att ekonomiskt reformera sitt land och sluta med sin ”militären först” politik som innebär att utvecklingen av kärnvapen går före allt annat.

Inför sitt senaste kärnvapentest den 12 februari vädjade Kina öppet till Nordkorea att låta bli.

Vid båda tillfällena trotsade Kim Jong-Un Kina.

Enligt kinesiska uppgifter till brittiska BBC har det sedan kärnvapentestet inte förekommit några som helst kontakter på hög nivå mellan Kina och Nordkorea.

Minimal kontakt

– Kinas ledning har minimal kontakt med den unge ledaren om man jämför hur det var med hans far och farfar, säger Cheng Xiaohe, biträdande chef för Kinas institut för strategiska studier i Peking till BBC.

Med andra ord verkar det som Kim Jong-Un inte bara försöker spela tuff inför den egna befolkningen och USA. Han vill även visa Kina att han minsann inte tänker gå i deras ledband.

Ett fall av hybris hos en ung man som i hela sitt liv levt i en skyddad och priviligerad tillvaro eller en kall kalkyl att han kan utmana Kina och ändå vinna i slutändan?

På ytan ser det ut att vara precis tvärtom. Nordkorea är mycket mer beroende av Kina är tvärtom.

Risk för kollaps

Kina är Nordkoreas viktigaste handelpartner. Experter beräknar att Nordkorea får 80 procent av sina konsumtionsvaror, hälften av maten och 90 procent av sin olja från Kina. Eftersom Nordkorea köper mycket mer från Kina än vad man säljer innebär det i praktiken att Kina ger mångmiljardbistånd till det slutna landet varje år. För Nordkorea är det i stort sett omöjligt att låna pengar på den internationella marknaden.

Så varför stryper inte Kina bara strömmen av mat och olja och tvingar den unge spolingen i Pyongyang till underkastelse?

Risken är då att det händer som Kina mest av allt vill undvika; att regimen i Nordkorea kollapsar. Följden blir att miljontals flyktingar strömmar över till Kina. Ovanpå det blir hela Korea sannolikt en västvänlig stat styrd från Seoul. Kina blir direkt granne med ett land som har 30 000 amerikanska trupper på sin mark.

Tappar tålamodet

Så även om mycket tyder på att Kinas ledning är på väg att tappa tålamodet med Kim Jong-Un så är deras handlingsalternativ begränsade.

Sedan Nordkorea genomförde sitt första kärnvapentest 2006 har Kina visat allt större irritation med sin kompis. Då gick Kina för första gången med på att införa ekonomiska sanktioner mot Nordkorea. Efter det senaste provet röstade även Kina i FN:s säkerhetsråd för att skärpa sanktionerna.

Man hoppades att dessa missnöjesyttringar skulle vara en signal till regimen att backa från kärnvapenretoriken. Men Pyongyang litar till den historiska vänskapen.

Svaga stater

När Koreakriget startade 1950 ställde sig Kina på Nordkoreas sida. Tre miljoner kineser slogs på nordkoreanernas sida. Ända sedan dess ha relationerna mellan de två länderna med Maos ord varit "lika täta som slutna läppar".

Då var de båda två fattiga och svaga stater i kalla krigets värld. Nordkorea lever fortfarande kvar i den bubblan medan Kina förvandlats till en ekonomisk och politisk stormakt.

Numera har Kina varma relationer och omfattande handel med Sydkorea och starka relationer med USA. Men man vill av olika skäl inte bidra till att störta regimen i Pyongyang. Ett är att man då är rädd att USA istället ska rikta sina beskyddarinstinkter mot Taiwan.