Publicerad:
Uppdaterad:

Ministern kom för sent till Husby

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Boende vill att Arbetsförmedlingen öppnar kontor

En månad efter upploppen träffade integrationsministern boende, företagare, polis och politiker i Husby. Besöket möttes av skepticism.

– Han skulle ha kommit innan bränderna. Även om det är bra att han är här nu, sa en 24-årig Husbybo som vill vara anonym.

Förslag på åtgärder haglade över integrationsminister Erik Ullenhag vid träffen i Husby under måndagen. Fahd Luyombya, verksamhetschef för coachföretaget Stödtorget, som hade bjudit in ministern påpekade att insatser måste följas upp.

– Så många som 75 procent av alla ungdomar som har fått hjälp genom en placering faller in i gamla banor när de kommer tillbaka. Ungdomarna måste få en kontaktperson redan under placeringen som kan stötta när de återvänder.

Skulle ha kommit tidigare

Fahd Luyombya menade att integrationsministern skulle ha kommit ut till Husby direkt när han fick inbjudan, medan bränderna rasade.

– Om han hade kommit då kanske oroligheterna hade tagit slut snabbare. Ungdomarna behövde någon som lyssnade på dem.

Erik Ullenhag förklarade det sena besöket med att det helt enkelt är mer konstruktivt att diskutera lösningar när det är lugnt.

– Kommer jag ut i en akut situation, som det faktiskt var när bilar brann, då blir det mer ett spektakel, sa Erik Ullenhag.

Barn tvingas in i gäng

Integrationsministern avslutade mötet på ett okonventionellt sätt. Han bad deltagarna att fantisera om vad de skulle ha framfört till regeringen om de hade varit i hans skor. Många påpekade att det gäller att fånga upp unga redan när de är barn.

– Jag har själv sett hur 11-åringar tvingas gå med i gäng genom att de får stryk, sa Madeleine Opira, från tankesmedjan A million minds.

Vad blir det för konkreta åtgärder nu efter mötet?

– Det vi har fattat beslut om är att Diskrimineringsombudsmannen ska flytta ut till Rinkeby - Tensta. Sedan flyttar även Stockholmstad ut förvaltningar. Det ger ett annat liv i stadsdelen, förklarade Erik Ullenhag.

Det svaret var flera boende inte nöjda med. Att Rinkeby får arbetstillfällen hjälper inte Husby.

– Arbetsförmedlingen borde ha ett kontor här. Då känner folk att de har någonstans att söka jobb. Många här vet inte ens hur man gör, sa en 24-åring som vill vara anonym.

Publicerad:
Publicerad: