Nyheter

Planen: Lyfta frågan om vinster igen

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Vänsterledaren Jonas Sjöstedts nya strategi inför valet nästa år

VISBY. Det är frågan som alla vill gömma undan – utom Jonas Sjöstedt.

Får V-ledaren som han vill blir vinster i välfärden valets hetaste fråga.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja Vänsterpartiets nya strategi.

Vinstfrågan i välfärden har utvecklat sig till en mardröm för många partiledare och facktoppar. Det senaste året har ledningarna inom LO, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kommunal körts över av sina egna kongressombud och tvingats gå med på hårdare tag mot vinstuttag än vad man ursprungligen hade tänkt sig.

Sex av tio är emot

Det enda parti som glatt sig åt utvecklingen är ­Vänsterpartiet. Sedan Jonas Sjöstedt tog över som partiledare 2012 har han gjort allt för att frågan inte ska försvinna.

I våras visade en SOM-mätning att drygt sex av tio svenskar är emot vinster i skattebetalda välfärdsföretag, bland dem många borgerliga väljare. I kväll talar Sjöstedt på scenen i Almedalen – och även där står frågan i fokus.

Aftonbladet kan i dag avslöja V:s nya strategi i vinstfrågan, som man vill hålla vid liv hela vägen fram till valrörelsen nästa år. Efter sommaren inleder Sjöstedt en turné runt om i landet till idéburna välfärdsverksamheter utan vinstintresse. Kampen mot riskkapital­bolagen ska nu kompletteras med en paroll om valfrihet.

En tankeställare

– Jag fick en tankeställare när jag besökte Stadsmissionen i Linköping, de berättade att de slutat bedriva äldreomsorg därför att de blir utkonkurrerade av riskkapitalbolagen, säger Jonas Sjöstedt.

V-ledaren kommer i höst att lyfta fram att det är inom kooperativ och föräldra­ägda verksamheter som många av de nya idéerna i branschen kläcks.

– Även om demokratin ska bestämma hur skattepengar ska användas så behövs det också alternativ. Våra motståndare säger ­ofta att vi är emot valfrihet. Men motsättningen går inte ­mellan valmöjligheter och det offentliga, utan mellan vinstintresse och att värna en bra välfärd, säger han.

Enligt Sjöstedt är det en självklarhet att folk till ­exempel vill ha inflytande över vilket äldreboende ens föräldrar hamnar på.

Kommer bli prio ett

– För mig är det viktigt att visa att vi vill se olika profiler på verksamheterna. Men det krävs inget vinstintresse för det. Riskkapitalbolagen står inte för mångfald, bara för vinstuttag, säger han.

Inför valet 2014 har V sagt att man kommer vägra sitta i en rödgrön regering som ”fortsätter dagens privatiseringspolitik.”

– Hamnar vi i ett läge med rödgrön majoritet så är det punkt 1A på vår lista över ­saker vi vill driva igenom. Men det känns bra nu, jag tror vi kommer vinna den här frågan, säger Sjöstedt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter