’Jag är inte en falsk person’

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ex-porrkungen Berth Milton är skuldsatt och jagad – nu vill han starta ett nytt liv med Michelle, 24

1 av 4

Den tidigare porrkungen Berth Milton, 57, är en rik man – men jagad av Kronofogden som ­kräver honom på nästan en ­miljard kronor i skatteskuld.

Nu firar han i största hemlighet midsommar i Sverige – ­tillsammans med sin flickvän ­Michelle Holmgren, 24.

Aftonbladet har träffat honom och i en exklusiv intervju berättar han om sitt nya liv.

Berth Milton menar att skildringen av honom själv i tidningar och tv är snedvriden och ofta rent lögnaktig.

– Om jag myglat med skatten ­hade jag inte kunnat sitta här med dig. Jag är ingen ängel men heller inte en falsk människa och den ekonomiska brottsling som somliga tror.

Han säger att han en gång för ­alla klippt banden med porren.

– Jag har börjat om och med ­Michelle och mina nya uppdrag känner jag mig som en lycklig människa, säger han.

Kontakter i FC Barcelona

Berth Milton ringer mitt i natten och vill träffas. Senast vi sågs var i Barcelona, då satt han i ett tjusigt kontorskomplex och chefade över porrimperiet Private Media Group, en verksamhet han tog över efter sin pappa och basade över tills för två år sedan.

Nu dricker vi kaffe ­under den starka eftermiddags­solen.

Milton har sedan flera år nära relationer till makthavarna i fotbollsklubben Barcelona och han är ofta gäst på hedersläktaren. Han är nära vän till klubbens expresident, politikern och advo­katen La­porta som låg bakom värvningarna av bland annat Zlatan Ibrahimovic och David Villa. Han var också Miltons vittne i ett tvistemål i en ­affärsuppgörelse.

– Laporta och jag har nära ­kontakt, han är en av mina goda vänner. Han tänker kandidera till ordförandeposten i Barcelona om något år. Då är det inte omöjligt att jag blir vicepresident. Det ­uppdraget skulle jag gilla. Jag har ­efter alla år i Barcelona en stark känsla för staden och klubben.

Milton har lyxiga hus i Andorra och på Mauritius, där han också äger en privat golfbana, samt en stor våning i Barcelona. Men inget i Sverige:

– Jag hade ett fint hus på Värmdö en gång och trodde det skulle bli min bas men det försvann ju i skattetrasslet.

Vi talar om vårens uppmärksammade dokumentär ”Porrkungens tårar”, den om Berth ­Milton senior och junior i regi av Fredrik von Krusenstjerna.

”Har gjort rätt för mig”

– Jag har inte velat se den. Men av det jag hört från andra förstår jag att det inte blev den film jag trodde och var lovad. Vi var ­överens om att den skulle handla om mitt nya liv, efter porren, den stämpeln ville jag utplåna. I stället blev den en fördjupning i pappa-son-relationen och mer fördjupning i min tidigare porrverksamhet.

När var du senast skriven i Sverige?

– 1989. Och då började skattejakten på mig.

Han hävdar att han betalat en del bolagsskatt, men sköntaxerats högt.

– Jag har betalat många miljoner i skatt i Spanien. Jag betalar skatt där jag ska göra det. Jag har gjort rätt för mig och inte ljugit om ­någonting. Jag är ingen skattemyglare som Skatteverket ut­målat mig som. Det är bara det att jag ­inte har några tillgångar i Sverige, det har jag inte haft på länge. Men ändå förföljs jag.

Hur rik är du?

– Det vet jag inte. Jag har mitt ­kapital i truster (fonder). Jag tar ut en del pengar, det jag behöver, i en del bolag. Jag har säkrat det mesta av mina tillgångar för att se till att mina tre barn får ett bra och gott liv. Ett barn bor nu i Barce­lona, ett i London, ett i Schweiz. Jag betalar deras utbildning och start i livet.

Avslutat porrkapitel

Och själv lever du lyxliv?

– Jag har det bra men ofta inget lyxliv. Jag arbetar.

Hur tog det slut med Private som ju ändå var ditt imperium och en stor inkomstkälla?

– Det blev en rättstvist i USA. Motparten var ett holländskt bolag som flaggade att jag var skyldig skatt, bland annat i Sverige. Motparten var i mina ögon en ­maffiagrupp som ville komma åt bolaget för att tvätta pengar. Det blev en skilsmässa, jag har ­inget med Private att göra, jag har inga skulder till dem. Allt det där är borta ur mitt liv.

Har det varit aktuellt att g­öra nya porraffärer?

– Nej. Jag har fått många ­erbjudanden. Men jag vill ­inte göra det längre.

Berth Milton har två äktenskap bakom sig. Hans nya flickvän är Michelle Holmgren, 24. De har varit tillsammans i nästan två år.

– Vi träffades på nätet. Jag skulle vara med i ett tv-program, ”Din sanning”, i Göteborg och bjöd in henne, Michelle är från västkusten. Vi åt en bit mat efteråt och så bjöd jag henne till Barcelona.

– Visst, jag erkänner att ­åldersskillnaden är stor och kanske borde hon vara tillsammans med en yngre man än vad jag är. Men allting mellan oss känns fint och bra och jag hoppas på en framtid tillsammans.

Var då?

– Jag känner mig rotlös. Jag har ju mina hus och våningen i Barce­lona. Vi funderar på något mer permanent. Miami i Florida har vi pratat om. Vi får se om det blir så.

DiCaprio i film om Milton

Vad händer mer i framtiden?

– En del är på gång. Det ska ­göras en spelfilm om mig fram­över, en amerikansk storsatsning med bland annat Leonardo Di­Caprio. Inspel­nin­ga­r­­­na ska visst börja till hösten. Det är kul att vara föremål för en såd­an upp­mär­k­sam­­het. Mitt liv verkar vara intres­sant, inte bara för den svenska skattemyndigheten.

TOG ÖVER PAPPANS IMPERIUM

Berth Milton är son till Berth ­Milton senior, grundaren av porr­företaget ­Private.

I början av 1990-talet tog han över sin fars porrimperium, tidigare hade han ­ägnat sig åt fastig­heter och drivit ett gym.

Senare inleddes en långvarig konflikt mellan de båda. Berth ­Milton senior ­anklagade sin son för att ha stulit bolaget. Berth Milton hävdade att han köpt det.

Jurister kunde inte reda ut ­härvan och konflikten gick så långt att pappan ­anlitade Hells Angels för att driva in s­kulder från sin son.

Berth Milton Senior dog 2005.

Trots den långvariga konflikten växte imperiet Private Media Group kraftigt ­under slutet av 1990- talet och i början av 2000-talet. 2001 hamnade Berth Milton på 29:e plats över Sveriges rikaste­ personer. Hans tillgångar beräknades till omkring tre miljarder ­kronor.

Under åren har stämningar och rättsprocesser avlöst varandra. 2010 stämdes Berth Milton av några andra i Privates styrelse. Det hela slutade med att han tvingades l­ämna bolaget.

I dag bor Berth Milton med sin 24-åriga flickvän i en villa på ­Mau­ritius.

Publicerad: