”Filmen har bara ett syfte – att skapa kaos”

avWolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Wolfgang Hansson om läget

1 av 10 | Foto: AFP
USA:s konsulat i libyska staden Benghazi angreps av beväpnade aktivister. Amerikanske ambassadören dödades och byggnaden sattes i brand.

Under diktaturen hölls islamisterna i schack med stenhårda metoder.

Den nya Muhammed-krisen visar hur lite som behövs för att arabvärlden ska explodera.

Våldet är en del av den ­arabiska vårens bakslag.

Vem minns inte hoppet vintern och våren förra året när hundratusentals arabiska medborgare gick ut på gatan för att kräva demokrati och frihet. ­Hela världen beundrade deras mod och beslutsamhet.

Diktatorerna föll som käglor, men vad hände sedan?

Inte ersattes tyrannerna per automatik av västerländsk ­demokrati. I Egypten röstades muslimska brödraskapet och salafisterna, de mest konservativa muslimerna, till makten.

Grupper som den gamla ­diktaturen under årtionden gjort allt för att kväsa. Hosni Mubarak såg dem som ett hot mot sin egen makt.

Förtrycket gav grupperna ­legitimitet i folkets ögon.

Nu har islamisterna släppts ut ur sina tvångströjor och toleransen har minskat.

På ytan är det en 13 minuter amatörmässigt gjord videofilm producerad i USA som retat upp människorna. Profeten Muhammed förolämpas och framställs som en sexgalen barnmisshandlare. Vem som gjort filmen är oklart. Den som först pekades ut verkar inte existera. Skådespelarna lurades att tro att det handlade om en äventyrsfilm.

Mitt i all förvirring är en sak är säker.

Den som gjorde filmen hade bara ett enda syfte. Att provocera muslimer och skapa precis den typen av våld och ­kaos som vi ser nu.

Skrämmande är hur lite som behövs. Det räcker med att några enstaka provokatörer för att den arabiska gatan ska explodera.

Då spelar ingen roll hur många tal Barack Obama håller om att han vill räcka ut en hand till världens muslimer.

Men bilden av att det handlar om spontana yttringar av ilska krackelerar alltmer. Filmen ”Muslimernas oskuld” har legat ute på Youtube sedan i juli utan att ­någonting hänt. Varför exploderar arabvärlden just nu?

Det kan knappast vara en slump att allting drog i gång på årsdagen av terrordåden i USA den 11 september 2001. Attacken mot den amerikanska beskickningen i ­Libyen var ett planerat terrordåd genomfört men tunga vapen. Inte en spontan demonstration.

Ansar al-Islam, gruppen libyska myndigheter tror ligger bakom, har en avnämare även i Jemen där den amerikanska ambassaden i går attackerades av uppretade folkmassor. Gruppen ­påstås ha kopplingar till al-Qaida.

Så hur spontan var egentligen den demonstrationen?

Precis som i fallet med de danska Muhammed-teckningarna är det uppenbart att någon försöker utnyttja den nya Muhammed-­filmen och den nyväckta islamismen i arabvärlden för att piska upp vreden mot USA. Nu när bollen är i rullning är den svår att stoppa.

Anti-amerikanska stämningar ligger hela tiden nära ytan i Mellanöstern. Ilska över USA:s stöd till de gamla diktatorerna, vrede över stödet till Israel. Det behövs inte mycket för att locka fram det.

De nya arabiska ledarna har hittills gjort väldigt lite för att dämpa känslorna. De kunde ­exempelvis påtala att ­filmen inte är USA:s officiella linje utan en ­produkt av några enstaka ”galningar”. I stället har Egyptens president Mursi ­uttryckt förståelse för reaktionerna på filmen.

I dag är det ­fredagsbön. ­Människor kommer att samlas vid moskéerna över hela den muslimska världen. Risken är stor för omfattande och våldsamma demonstrationer.

Låt oss hoppas att bakslaget för den arabiska våren inte slutar med en upprepning av det som hände i Iran 1979 när en folklig revolt mot förtrycket förvandlades till en prästdiktatur.

Publicerad: