Arlanda kan bli Wallenberg Airport

Publicerad:

NYHETER

Nytt namn mot rasism

Byt namn på flygplatsen. Markera mot rasism. Det menar 30-talet politiker, kändisar och samhällsdebattörer som vill ändra namnet Arlanda till Raoul Wallenberg International Airport.

– I denna tid när främlingsfientligheten växer är det viktigt att markera, säger Ylva Johansson (s).

Mitt under brinnande världskrig delade Raoul Wallenberg ut svenska så kallade skyddspass till ungerska judar. Han lyckades rädda tusentals människor undan nazisternas utrensningar i krigets slutskede. Efter att Röda armén belägrat Budapest försvann Wallenberg. troligen dog han i ett ryskt fängelse i slutet av 40-talet. Nu skriver en grupp svenska politiker och samhällsdebattörer på DN Debatt att Sveriges främste hjälte genom tiderna ska hyllas – för att signalera mot främlingsfientliga krafter.

30-talet kändisar föreslår att Sveriges största flygplats Arlanda döps om till Raoul Wallenberg International Airport. Gruppen vill knyta an till en internationell tradition av att döpa flygplatser efter framstående personer – samtidigt som Wallenbergs skyddspass skapar en tydlig koppling till just flygplatser.

"Vårt signum och varumärke"

I gruppen ingår allt från tidigare statsministrar som Göran Persson och Thorbjörn Fälldin till framstående journalister och samhällsdebattörer.

– Jag önskar att hans civilkurage kunde bli vårt signum och varumärke, säger Alexandra Pascalidou som är med bland initiativtagarna.

Tillsammans med de andra i gruppen vill hon att Wallenbergs namn ska bli synonymt med antirasism och en symbol mot antisemitism, två problem som gruppen menar växer i Sverige.

– Tanken är inte att det här ska vara en kampanj mot rasism utan det är en markering vilka som är de viktiga värdena här i världen. Det värsta man kan göra är ju att döpa en flygplats till "stoppa rasism-flygplatsen", säger idéhistorikern och den liberale debattören Johan Norberg.

Riksdagsledamoten och före detta statsrådet Ylva Johansson (S) är inne på samma spår.

– Jag tror det är en viktig signal. I denna tid när främlingsfientligheten växer är det viktigt att markera, säger hon.

Det är inte första gången ett namnbyte är på tapeten. Det har funnits flera tidigare förslag, bland annat ville den moderate riksdagsmannen Rolf Gunnarsson att Arlanda flygplats skulle byta namn till Alfred Nobel Airport. Det namnet fick nobben i riksdagen för ett par år sedan.

Publicerad: