Aftonbladet har fler läsare än någonsin

avIda Gustafsson

När du läser detta är du i gott – och stort – sällskap.

I december läste nästan 2,9 miljoner personer Aftonbladet varje dag – nästan en tredjedel av alla svenskar.

– Vi kan konstatera att Aftonbladet aldrig någon gång under sin 183-åriga historia haft så många läsare som i dag, säger Jan Helin, Aftonbladets publisher.

Läsarna har i dag möjlighet att läsa Aftonbladet på flera ställen samtidigt. Och det gör de.

Med hjälp av mätinstitutet TNS Sifo har nu det totala läsarantalet i alla kanaler räknats. Och i december var siffrorna för Aftonbladets räckvidd för tidningen, webbsajten och apparna för mobiler och läsplattor hela 2 858 000 läsare per dag.

– Vi har haft det här på känn. Vi har sett att vi växer så det knakar i våra onlineutgåvor, men inte kunnat vara säkra på totalsiffran förrän Sifo kunde kalibrera mobilens räckvidd, säger Aftonbladets publisher Jan Helin.

”Viktigaste måttet”

Aftonbladet är först ut med att presentera den totala räckvidden. För att fler tidningar ska kunna visa annonsörerna hur många läsare de har är det nya sättet att mäta nödvändigt.

– Totalräckvidd är det viktigaste måttet för alla svenska dagstidningar som vill klara strukturomvandlingen. Läsarna byter vanor mellan våra olika utgåvor. Det gäller att ha rätt innehåll vid rätt tillfälle för läsarna och utveckla annonsprodukter för våra partners.

Enligt Jan Helin är Aftonbladets nya läsarsiffra ett resultat av ett långvarigt arbete som lett till att fler och fler läser Aftonbladet på datorn, i telefonen eller i surfplattan.

Och det arbetet ska fortsätta. Ett nytt rekord på tre miljoner läsare kan nås ganska snart.

”Sveriges största nyhetskälla”

– Jag tror att det är fullt realistiskt att vi klarar det någon gång under våren. Det är helt otroligt att få tre miljoner dagliga läsare. För mig är det ett kvitto på att Aftonbladets engagerande journalistik utvecklas med sin tid och fungerar oavsett om du trycker den på papper eller låter den få liv online.

– Aftonbladet är i dag Sveriges i särklass största nyhetskälla online. Det är en extremt viktig position för en tidning som vill vara först i framtiden, säger Jan Helin.