Nyheter

Vilda protester mot gruppvåldtäkt urartade

avNiklas Eriksson

En 23-årig kvinnas öde har väckt en våg av avsky mot det ökade sexuella våldet mot kvinnor i Indien

1 av 8 | Foto: AFP
Kvinnan dog av sina skador på sjukhuset i Singapore.

Indiens miljardbefolkning skakas av ett brutalt övergrepp på en 23-årig student.

Kvinnan våldtogs av fyra män och kastades ur en buss i farten.

De veckolånga protesterna mot det ökande sexuella våldet spårade ur när polis och demonstranter drabbade samman under lördagen.

Tårgas och vattenkanoner sköts mot tusentals demonstranter som försökte tränga sig förbi polisavspärrningarna och ta sig till presidentpalatset i huvudstaden Delhi.

Huvudstaden har fått öknamnet ”våldtäktsstaden” efter det sexuella våldet mot kvinnor exploderat de senaste 20 åren, skriver TT.

Under en veckas tid har protesterna pågått efter ett brutalt övergrepp på en 23-årig student förra helgen. Kvinnan och en kamrat klev ombord på en buss och attackerades av ett gäng på fyra unga män, skriver The Hindu Times.

23-åringen utsattes för en gruppvåldtäkt under en timmes tid, misshandlades med ett järnrör och kastades sedan av bussen i farten.

Svävat mellan liv och död

Fram till nu har hon svävat mellan liv och död efter att ha drabbats av svåra inre skador, skriver CNN. Under lördagen ska kvinnan för första gången sedan det brutala överfallet ha varit kontaktbar.

Gruppvåldtäkten har fått en våg av raseri att sprida sig i landet och på Delhis gator kokade ilskan över efter sex dagar av demonstrationer.

”Häng dem” och ”utsätt förövarna för samma tortyr” skanderade de tusentals som samlats för att försöka ta sig fram till presidentpalatset.

När demonstranter försökte bryta polisens barrikader svarade ordningsmakten med vattenkanoner och tårgas.

– I dag såg jag demokratin dö, säger en ung kvinna som skadats under protesterna till CNN.

Våldtäkt var 18:e timme

Gruppvåldtäkten mot den 23-åriga studenten är det senaste exemplet på landets stora problem med ett ökat sexuellt våld mot kvinnor. Enligt landets officiella data har antalet våldtäkter ökat med 875 procent på 40 år, från knappt 2 500 fall 1971 till över 24 000 2011, skriver CNN.

Värst drabbade ska kvinnorna i Delhi vara, där rapporteras en våldtäkt var 18:e timme och ett övergrepp varje 14:e.

Demonstranternas veckolånga krav på regeringen är att de ska se till att kvinnor kan få gå säkra – och dödsstraff för de sex män som sitter anhållna för den senaste gruppvåldtäkten.

Redan innan protesterna urartade på lördagen har Indiens regering lovat agera mot det ökade våldet mot kvinnor, skriver BBC.

Bland åtgärderna finns fler polispatruller nattetid i Delhi, förbud mot bussar med tonade rutor och kontroller av bussförare.

”Förändrar inte för de fattiga”

De styrande har tidigare också sagt att de yrka på att gärningsmännen som förgrep sig på den 23-åriga kvinnan ska dömas till livstidsfängelse.

Under protesterna har också den kända indiska författaren Arundhati Roy sagt att skälet till att det uppmärksammas nu är att våldet inte drabbat en fattig kvinna:

– Nya lagar kommer bara skydda medelklassens kvinnor, våldet mot mindre bemedlade kvinnor kommer att fortsätta, säger hon enligt BBC.