Nyheter

50 fildelningssajter stängda

NYHETER

Hackergruppen Anonymous har gäckat svenska myndigheter och företag hela veckan.

Men samtidigt har 50 fildelningsajter släckts ner sedan i måndags.

– Flera sajter har kommit tillbaka, men fem viktiga har försvunnit för gott, säger Henrik Pontén från Antipiratbyrån.

Henrik Pontén.

Det som tände gnistan till veckans nätattacker från Anonymous, som jobbar för total informationsfrihet, var polisens razzia  i måndags mot webhotellet PRQ som har kopplingar till The Pirate Bay och WikiLeaks.

50 sajter nedsläckta

Men det var inte de enda tillslagen som inträffade i veckan. I torsdags släcktes fildelningssajten Swedream ner efter att polisen gjort en husrannsakan i Skåne och beslagtagit flera datorer, rapporterar Sveriges Radio.

Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, säger till Aftonbladet att sammanlagt har ett 50-tal fildelningstjänster släckts ner sedan i måndags.

– Flera sajter har kommit tillbaka, men fem viktiga sajter försvann för gott. Bland annat Tankafetast, Swedream och Charingzone, säger han.

Dubbla motiv ligger bakom

It- och datasäkerhetsexperten Joakim von Braun tror att veckans hårda tag mot svenska fildelningssajter, i kombination med det som händer med Julian Assange, var det som väckte hackarnas vrede.

– Jag tror att man har dubbla målsättningar, det ena är politiskt genom att man vill stötta Julian Assange. Det andra är att inte vill att sajterna släcks ner, säger han.

Oscar Nelson

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter