Täppas: ”Lägg ut stormningen av Vilks hus på Youtube”

Täppas Fogelberg.

avOskar Forsberg

NYHETER

Journalisten Täppas Fogelberg ger sig in i debatten kring Lars Vilks.

I en debattartikel på SVT:s hemsida skriver han att han tröttnat på att betala för Vilks polisskydd.

– Man kan kalla allt fanskap för konst och gömma sig bakom det, säger han till Aftonbladet.

Lars Vilks

Med anledning av SVT:s Uppdrag Granskning i veckan frågar sig journalisten och författaren Täppas Fogelberg, i en debattartikel på SVT:s hemsida, om det verkligen är yttrandefrihet som Lars Vilks slåss för.

”Mer narcissist än påven är katolik”

– När man åker iväg till en sådan där rasistkongress. Där går gränsen, säger han till Aftonbladet.

Fogelberg skriver i sin artikel att ”Karln är mer narcissist än påven är katolik”.

– Han (Vilks) är offer för sin självupptagenhet. Hans narcissism överstiger allting annat. Han kan stå och se sig själv i spegeln men jag vill inte betala för det, säger han.

Får skylla sig själv

Fogelberg menar att Vilks får skylla sig själv.

"Att smäda en religion och dess utövare är rätt billigt, enkelt liksom. Bland denna religiösa skara finns personer lika korkade och humorlösa som konstnären själv. Dumskallar som retar sig på en annan dumskalle.", skriver han i sin debattartikel.

– Det är som om jag skulle gå in naken i en favela utanför Rio de Janeiro med en påse kokain runt halsen och bli arg för att jag blev dödad, säger han.

Ironi

Täppas Fogelberg skriver att man borde dra in Lars Vilks polisbevakning, lägga ut stormningen av hans hus på Youtube och se attacken som ett konstprojekt.

Tycker du det på allvar?

– Nej, jag menar ju inte bokstavligen att 100 arga muslimer med yxor skulle storma hans hus och hugga honom i bitar. Min avslutning i artikeln signalerar ju det. Fast det är svårt att jobba med ironi.

Fogelbergs ironiska avslutning i debattartikeln lyder: "Låter slutklämmen brutal? Inte då, den är en del av mitt eget konstprojekt."