Lööf gav fel information i KU-utfrågning

Av: Anders Clark

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Eriksson: "En minister ska inte ljuga"

Konstitutionsutskottet ställde Annie Lööf(C) till svars för att ha dröjt med att lämna ut information till Aftonbladet samtidigt som den lämnats till Ekot.

Då sa hon: "lämnades aldrig ut"

– Det är mycket allvarligt, en minister ska inte ljuga, säger utskottets ordförande Peter Eriksson till Ekot.

Aftonbladet begärde ut en sammanställning av kostnader för intern representation på departementen. Istället för att lämna ut den – lämnade Annie Lööfs medarbetare den till Sveriges radio.

– Handlingen lämnades aldrig ut till Ekot, sa Annie Lööf i Konstitutionsutskottet och gav därmed felaktiga uppgifter i utfrågningen.

KUs ordförande, Peter Eriksson(MP) menar att Annie Lööf brutit mot utskottets skrivningar:

– En minister ska inte ljuga, det finns tydliga skrivningar i konstitutionsutskottet och i riksdagen om det och särskilt gäller det när man ställs till svars och bli granskad inför konstitutionsutskottet. Då förutsätts man verkligen ha tagit reda på och kollat upp frågor innan man svarar, säger Peter Eriksson till Ekot.

Tidigare har Justitieombudsmannen kritiserat att regeringskansliet tagit tre dagar på sig att lämna ut en sammanställning av departementens internrepresentation till Aftonbladet.

Samtidigt som Aftonbladet fick vänta på handlingen – lämnades den ut av Annie Lööfs nära medarbetare – till Ekot.

– Det är viktigt att behandla journalister lika. Jag har definitivt ingen annan uppfattning och kan bara beklaga om något annat har skett, säger Annie Lööf till Ekot.

Nu rättar Annie Lööf sig själv:

– Då måste jag korrigera mig så klart. Jag har gått på det underlag som mina medarbetare tagit fram, säger Annie Lööf till Ekot.

Ekot: Men handlingen lämnades till Ekot av en av dina nära medarbetare. Borde du inte känt till det när du var i KU?

– Jag har ingen avsikt att undanhålla något från konstitutionsutskottet. Har jag farit med osanning där så ber jag så klart så hemskt mycket om ursäkt.

Publicerad: