”Ekonomin kommer att stå och stampa”

avJonna Säll, Niklas Eriksson

NYHETER

I dag släpps regeringens vårbudgetproposition.

Redan på söndagskvällen pratade finansminister Anders Borg om Sveriges ekonomi i SVT:s Agenda.

– Vi räknar med att arbetslösheten fortsätter att stiga, säger han.

Anders Borg säger i Agenda att man ska ”tillföra energi till den svenska ekonomin”, med de 25 miljarder kronor som man redan lagt i årets budget.

Ändå säger finansministern att man räknar med att arbetslösheten kommer vara fortsatt hög – och till och med kan stiga.

– Den ser ut att fortsätta stiga något nästa år, vi har ingen stark återhämtning, säger Anders Borg i Agenda.

I vårbudgetpropositionen kommer man inte lägga in några konkreta åtgärder mot arbetslöshet, enligt Borg som säger att ”budgeten läggs i höst och då ska vi titta på vad vi kan göra”.

Han säger också att den negativa ekonomiska utvecklingen inte ser ut att vända de närmsta åren.

– Ekonomin kommer att stå och stampa i år och det blir trögt även 2014. Först 2015 kan vi se en vändning, säger Anders Borg i Agenda.

Som ändå säger att Sverige står sig bra jämfört med andra länder när det gäller arbetslöshet. Finansminister Borg pekar på att Sverige har en av Europas bästa ekonomiska förutsättningar i nuläget.

Men säger att han inte är nöjd.

– Nej jag är bekymrad. Vi måste göra mer för att få ner ungdomsarbetslösheten och det är det vi jobbar med i princip varje dag, säger finansministern i Agenda.

Anledningen är enligt Borg den karga ekonomiska situationen i omvärlden. Som han kallar den ”värsta situationen sedan depressionen”.

– Vi ska vara bekymrade, säger Anders Borg.

Nya utbildningsplatser

Regeringen meddelade tidigare i veckan att budgeten innehåller ett paket på drygt tre miljarder kronor 2013-2014 för att dämpa krisens effekter. Nya utbildningsplatser för en dryg miljard kronor, ökade satsningar inom området infrastruktur och jobbsatsningar lovas.

– Det känns för lite och för sent. Väldigt många är långt ifrån arbetsmarknaden och kommer längre ifrån den ju längre tiden går, säger Marie Nordén (S), ledamot i riksdagens finansutskott.

Hon menar att det är bra att alliansen inser att arbetslösheten har skenat och att det är ett problem.

”Halvdålig återställare”

– Jag tycker att de gör beklämmande lite. De drog ner 20 000 platser på utbildningar, sen stoppar de tillbaka några tusen – det är ingen satsning utan en halvdålig återställare, säger hon.

Annika Creutzer, privatekonomisk expert och ekonomijournalist, efterlyser satsningar på de vanliga familjerna.

– Jag ser inga satsningar på studiebidrag, bostadsbidrag eller fokus på pensionärer, säger hon och fortsätter

– Vi får avdrag för investeringar men där krävs att man har lite pengar– det är för välbärgade hushåll. Sen är det andra regler som gör att det blir bättre för småföretagen. Men framför allt är budgeten en satsning på jobb och utbildning, säger hon. 

Prognosdelen mest intressant

Mest intressant tror hon att prognosdelen blir.

– Den ger en hint om hur mycket av lönen vi kommer att få behålla, det blir mest intressant för de vanliga hushållen, konstaterar hon.