Migrantfamiljer återförenas efter Trumpbeslut

Av: TT

Publicerad:
Protester mot Vita husets tuffa invandringspolitik i Phoenix, Arizona.
Foto: Ross D Franklin/AP/TT
Protester mot Vita husets tuffa invandringspolitik i Phoenix, Arizona.
President Donald Trump ger sin penna till Kirstjen Nielsen, minister för inrikes säkerhet, efter att ha skrivit under en presidentorder säger att USA ska sluta separera barn och vuxna som illegalt tagit sig över landets södra gräns. Vicepresident Mike Pence tittar på.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
President Donald Trump ger sin penna till Kirstjen Nielsen, minister för inrikes säkerhet, efter att ha skrivit under en presidentorder säger att USA ska sluta separera barn och vuxna som illegalt tagit sig över landets södra gräns. Vicepresident Mike Pence tittar på.
Familjer som tagit sig illegalt över gränsen till USA väntar i McAllen i Texas.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Familjer som tagit sig illegalt över gränsen till USA väntar i McAllen i Texas.
Foto: Pablo Martinez Monsivais
USA:s Donald Trump skriver under presidentordern om att gripna migrantfamiljer inte ska splittras.

De över 2 300 barn från migrantfamiljer som splittrats vid gränsen ska få återförenas med sina föräldrar, sedan president Donald Trump tvingats ta flera steg i sin kovändning.

I något som ses som ett försök att mildra kritikstormen har presidenthustrun Melania Trump plötsligt besökt gränsområdet.

– Familjer kommer att få vara tillsammans, men gränsen kommer att vara lika tuff som tidigare, ropade Trump till sina anhängare på ett politiskt massmöte i Duluth i Minnesota.

Då hade han skrivit under en presidentorder som säger att USA ska sluta separera barn och vuxna som illegalt tagit sig över landets södra gräns. Detta efter att bilder och ljudinspelningar av förtvivlade barn cirkulerat i meder och USA:s första dam, Trumps dotter och högt uppsatta republikaner protesterat.

– Ivanka känner starkt för det här. Min fru känner mycket starkt för detta. Jag känner väldigt starkt för detta, sade presidenten vid undertecknandet.

Låsas in ihop

Familjeseparationerna har varit en del av USA:s nya "nolltolerans" vid gränsen som trädde i kraft i maj och som justitieminister Jeff Sessions formulerat. Enligt den ska varenda människa som på olaglig väg försöker ta sig över gränsen gripas och åtalas. Men av naturliga skäl gäller det inte barn, så dessa har tagits omhand på anläggningar eller i familjer.

President Trumps beslut innebär inte ett slut på nolltoleransen, utan att familjer nu ska låsas in tillsammans. Därmed kan det krocka med andra regler kring fängslande av barn, något människorätts- och medborgarrättsorganisationer i USA redan lovat ta strid emot. I dagsläget får familjer med minderåriga inte hållas i fängsligt förvar i USA i mer än 20 dagar, skriver tidningen The New York Times.

Och i de snabba vändningarnas politik verkade först ingen ha svar på frågan om vad som händer med de över 2 300 barn som redan tagits från sina föräldrar, sedan nolltoleransen trädde i kraft i början av maj. Initialt hette det att de barnen inte skulle omfattas av den nya regeln.

Melania i Texas

Men på torsdagen kom alltså beskedet att Trump instruerat myndigheterna att börja återförena barnen med deras inlåsta föräldrar.

Samtidigt besökte hans fru Melania Trump en interneringsanläggning där barn hålls vid gränsen i Texas. Många tolkar det som ett sätt att försöka mildra den enorma nationella och internationella kritikstormen.

Parallellt har ledamöter i representanthuset förberett sig för att rösta om två förslag till ny invandringslagstiftning. Båda texterna innehåller finansiering av Trumps omtvistade gränsmur mot Mexiko samt begränsningar för anhöriginvandringen. Det ena, mer moderata, stödjer också en mångårig väg till medborgarskap för 1,8 miljoner unga papperslösa så kallade dreamers.

Det finns uppgifter om att en skrivning som förbjuder splittring av gripna migrantfamiljer ska införas i förslagen, men det är oklart om den kommer med.

Röstades ned

Demokraterna har med emfas motsatt sig båda förslagen och på torsdagen röstades – inte oväntat – ett förslag att drastiskt minska möjligheterna för immigranter att få visum till USA och att tillfälligt skydda unga papperslösa från att bli deporterade ned i representanthuset.

Därefter sköts planen att rösta om den andra lagstiftningen upp till på fredag.

I senaten, där Republikanerna bara har en enda plats övertag och senatorerna i allmänhet har signalerat att de vill ha en mindre omfattande lagstiftning, väntar en ännu tuffare drabbning om representanthuset till slut skulle enas om ett lagstiftningspaket kring migrationen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN