Virvelvind drog förbi svenskt bad: ”Allas grejer bara flög”

avJonathan Lundberg, Claes Olsson

NYHETER

En virvel drog in över badet och gjorde kaos med allt vad handdukar och parasoll heter. Men Jonathan Prytz behöll lugnet och filmade spektaklet, skriver Corren.

– Man såg allting på marken som slets med i en cirkel, säger han.

Från ingenstans drog en stoftvirvel in på Himnabadet i Linghem under torsdagseftermiddagen. Jonathan Prytz var, som så många andra, där med familjen för att bada och sola. När den ofarliga vinden drog in befann han sig på säkert avstånd och filmade fenomenet, rapporterar Corren.

– Sen slet den med sig skitmycket grejer upp i luften. Allas grejer bara flög hur som helst. Handdukar och badringar flög uppe i luften. Stolar flög omkull, säger Jonathan Prytz.

Foto: Jonathan Prytz
Virveln drog med sig handdukar och badringar.

Gäster fick leta upp sina saker

Virveln var över på några minuter – och ingen kom till skada. Men en och annan handduk kan mycket väl ha försvunnit.

– Många hade problem att hitta sina saker, för den drog med sig handdukar och grejer över hela fältet. Det var många som var tvungna att springa och leta efter sina saker efteråt.

Vanligt förekommande

SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg slår fast att det rör sig om en stoftvirvel. En sådan kan uppstå när solen värmer marken och het luft rör sig uppåt i cirklar. De är lättast att upptäcka när de får tag i någonting, som skräp eller sand.

– De är vanligt förekommande. Varmt, torrt och svaga vindar är de bästa förutsättningarna för att de ska bildas, säger Sofia Söderberg till Corren.

5 ovanliga väderfenomen i molnen 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Linghem

Pool