Har upprättat samlingsplats för evakuerade: ”Jobbat dygnet runt”

avJenny Rydberg

NYHETER

Skogsbränderna rasar i Sverige. På flygplatsen i Sveg har man upprättat en uppsamlingsplats för de som har tvingats lämna sina hem på grund av bränderna.

– Vi har arbetat mer eller mindre dygnet runt, säger Mathias Wiberg, flygplatschef på Härjedalen Sveg Airport.

Flygplatsen i Sveg i Härjedalens kommun har blivit en uppsamlingsplats för personer som har evakuerats från närliggande bränder.

– Det är ett 30-tal eller 40-tal personer som har kommit hit än så länge, säger Mathias Wiberg.

1 av 4 | Foto: Pernilla Wahlman
Mathias Wiberg

”Ger information, mat och vatten”

Vad kommer att hända med personerna som har tagit sig hit?

– Vi vet inte riktigt än så länge. Några kommer nog att stanna kvar, några kommer nog att hitta alternativa boenden. Det vi gör nu är att vi ger dem information, mat och vatten och erbjuder dem tak över huvudet så länge, säger Mathias Wiberg.

Som det ser ut just nu har flygplatsen tillräckligt med kaffe, smörgåsar och andra förnödenheter för att kunna tillgodose de personer som har evakuerats. Flygplatsen är för närvarande bemannad dygnet runt.

”Arbetat mer eller mindre dygnet runt”

–  Vi har varit igång med jour dygnet runt sedan i fredags, och har arbetat mer eller mindre dygnet runt i helgen och i går och i dag. Så då föll det sig som mest naturligt att upprätta det här som en uppsamlingsplats.

Flygplatsen förser också bränsle till de helikoptrar som har kallats in för att jobba med bränderna.

– Det är helikoptrar från branden i Ängra i Norra Hälsingland, och så har vi branden vid Lillhärdal söder om Sveg, och vi har även branden på Älvdalens skjutfält, säger Mathias Wiberg.

De var Sveriges fem största skogsbränder 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Sveg

Bränder