Abdeslam döms till 20 års fängelse

avTT

Det dröjer ännu länge innan rättegången kring terrordåden i Paris 2015 kan inledas.

Enda överlevande gärningsmannen, Salah Abdeslam, döms ändå redan nu till 20 års fängelse för en skottlossning med polisen i Belgien, ett halvår senare.

Både Abdeslam och den medåtalade Soufien Ayari förklaras skyldiga till terrorkopplat mordförsök av den domstol i Bryssel som behandlat fallet.

Precis som åklagarna hoppades blir det 20 års fängelse för båda två.

Rättegången har gällt en skottlossning som utbröt då en belgisk-fransk gemensam insats gjordes mot ett hus i Forest, strax söder om Bryssels centrum, den 15 mars 2016.

Vid det läget var Abdeslam en av Europas mest jagade män, sedan han knutits till den våldsamma islamistattacken i centrala Paris den 13 november 2015.

1 av 3
Terroristen Salah Abdeslam.

Död gärningsman

I Forest slutade skottstriden med att polisen hittade en död gärningsman – den tidigare Sverige-boende algeriern Mohamed Belkaid – men också spår av Abdeslam och Ayari, som sedan kunde gripas tre dagar senare under relativt stillsamma omständigheter i en annan Bryssel-kommun, Molenbeek.

Enligt tv-kanalen RTBF konstaterar domstolen att alla de tre som befann sig i huset varit deltagande i händelserna. Eftersom den ihjälskjutne Belkaid skadats i den första skottlossningen drar domstolen slutsatsen att Ayari och/eller Abdeslam legat bakom nästföljande eldgivning.

Nytt terrordåd

Ytterligare fyra dagar senare var Bryssel allt annat än stillsamt när ytterligare en grupp islamister, med koppling till Abdeslam, sprängde sig själva i luften i självmordsdåd på stadens flygplats och i tunnelbanan.

Abdeslams advokat Sven Mary har dock betonat att den rättegång som dagens dom gäller inte har med varken Paris eller Bryssel att göra.

– Behandla min klient som vilken herr Dupont som helst. För attentaten i Paris kommer det att hållas en process år 2020. Men fram till dess har han (Abdeslam) rätt att antas vara oskyldig, sade Mary under rättsförhandlingarna i början av februari.

Inte på plats

Mary anser att det inte finns några bevis för att Abdeslam verkligen deltog i skottlossningen mot polisen i Forest. Även Ayari hävdar att det endast var den ihjälskjutne Belkaid som tog till vapen.

Abdeslam själv deltog endast kort i rättegången i februari, med ett obstinat framträdande där han i princip bara markerade sin inställning att tiga.

– Man anklagar mig så jag är här. Men jag håller mig tyst, för det är min rätt, sade Abdeslam i rättssalen.

Varken han eller Ayari var på plats i domstolen i dag för att höra rättens beslut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Belgien