"Star wars"-dagen firas över hela världen

Foto: Brian Lawless/AP/TT
Personer utklädda till en stormtrooper, Chewbacca och Darth Vader på väg mot den första "May the fourth"-festivalen på Irland. Evenemanget pågår hela helgen.
NYHETER

"May the force be with you" är ett av filmhistoriens mest bevingade citat. Som en blinkning till det firades den traditionsenliga, inofficiella "Star wars"-dagen under fredagen, eftersom engelskans "may the fourth" (fjärde maj) är en ordlek med frasen.

Runtom i världen har vurmarna samlats för att hylla George Lucas universum. Bland annat uppmärksammades händelsen i Taiwans presidentbyggnad, där utklädda fans skanderade "may the force be with you", tillsammans med vicepresidenten Chen Chien-jen.

Irländska Kerry har dock gått steget längre genom att arrangera den första "May the fourth"-festivalen, som bland annat ordnar filmvisning i anslutning till några av "Star wars" inspelningsplatser.

På svenskt håll passade SF på att släppa biljetterna till den fristående berättelsen "Solo: A star wars story". Filmen går upp på vita duken den 23 maj.