Seismologen: ”Stort nog för stor skada”

1 av 15

avVictor Stenquist

NYHETER

Det har rapporterats om raserade kyrkor och byggnader samtidigt som folk drabbats av panik.

Nu hoppas italienarna på en lugn period – men kraftiga efterskalv kan följa.

– Det mest sannolika är att det avtar, men därmed inte sagt att man kan utesluta fler skalv av den här typen, säger seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet.

Foto: SCANPIX
Reynir Bödvarsson, seismolog, vid Uppsala universitet.

Söndagens jordbävning med epicentrum nära Perugia är den tredje kraftiga bara den här veckan. Så sent som i slutet av augusti dödades runt 300 personer i samma område efter ett kraftigt skalv.

Vad som väntar nu vet ingen, men det värsta är troligtvis över. Även om inget är säkert.

– Det är inte ovanligt att när ett skalv inträffar i ett område med en stressituation att det följs av fler skalv under tiden efter. Det är helt enkelt så att området samlat så mycket stress under årtionden att det så att säga blir dags för skalv, säger seismologen Reynis Bödvarsson.

Kan bli fler i närtid

Han utesluter inte att fler skalv av samma storlek inträffar i området den närmsta tiden, men sannolikt ska de avta.

– I exakt de här områdena kommer det sen ta lång tid innan ytterligare skalv äger rum. Men en bit bort från skalven kan det bli fler i närtid. Men ett jordskalv på över nio är oerhört osannlikt just där.

Att resa till Italien är ingen fara, enligt Reynir Bödvarsson.

– Kanske ska man inte åka till exakt det här området, men resten av Italien påverkas inte av detta. Men just närområdet, några mil från epicentrum, kan man undvika att åka till.

Svårt att förutse

Enligt seismologen är det oerhört svårt att förutse när skalv ska inträffa.

– För att förutsäga ett jordskalv behöver man förutse tre parametrar: var det ska äga rum, hur stort det kan bli och när det sker. De första två vet vi oftast ganska väl, men problemet är med tidpunkten som vi just nu inte kan förutse, säger Reynir Bödvarsson.

Storstäder som Istanbul och Tokyo ligger i områden där större jordskalv kan äga rum, men en förutsägelse för tidpunkten blir väldigt vag.

– Vi kan uttrycka oss så att det är ungefär 80 procents sannolikhet att det kommer ske ett jordskalv större än sju inom tjugo, trettio år i ett område. Men noggrannare än så går inte att säga.

ARTIKELN HANDLAR OM