Showan: ”Jag vill vakna ur mardrömmen”

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
1 av 9

Showan Shattak har få och korta minnesbilder av vad som hände natten då han nästan miste livet.

Men när han vittnar vid rättegången kommer känslor av panik, obehag och äckel.

– Jag har en väldigt äcklig sinnesbild. Jag håller vänster hand för vänster sida av huvudet. Det är kletigt och det är varmt. Det är det sista jag minns innan jag vaknar upp på sjukhuset, säger Showan Shattak.

Under måndagseftermiddagen vittnade Showan Shattak vid Rättscentrum i Malmö om natten då han blev misshandlad. Han har få minnesbilder från händelsen. Det är en känsla av panik och obehag. Vid ett tillfälle minns han att han ligger ned och att någon sitter på honom.

– Jag ligger platt och blickar rakt upp mot himlen. Det är en man som sitter på mig och han slår ett slag mot mitt huvud. Jag minns inte om det träffar, säger Showan Shattak.

Fick livshotande skador

Både åklagare och advokater ställde frågor om natten när Showan och fyra av hans bekanta skadades. Två fick livshotande skador. Showan mindes tydligt att han hade haft sin favoritskjorta på sig och den nu var förverkad. Han kunde däremot inte minnas om han hade haft en halsduk eller sjal på sig under kvällen. Advokaten påpekade att det hade han – i form av en avklippt t-shirtarm.

Vittnesmålet blev stundtals rörigt med en ton av ironi. Som när han fick frågan om han hade glasögon den aktuella kvällen.

– Jag har inte burit glasögon sedan MFF vann guld 2010. Jag och glasögon går inte så bra ihop.

Den kommentaren fick flera åhörare att bryta ut i skratt. Vilket de gjorde vid flera tillfällen under hans vittnesmål.

Hade munskydd i jackan

Ett av försvarsadvokaternas trumfkort är ett blodigt munskydd som Showan hade i sin jacka efter slagmålet. De menar att Showan hade tagit på sig det för att han var ute efter att slåss. Vilket han förnekar.

– Det är ett munskydd som jag har köpt för att jag knäckt en tand en vecka tidigare. Jag har haft det på natten när jag sover så att jag inte trycker med tungan på nerven. Det var en nödlösning, säger Showan.

Munskyddet hade han med sig i jackan eftersom det fanns en chans att han inte skulle sova hemma den natten.

Showan berättade sedan att han varit politiskt aktiv sedan barnsben och att de misstänkta var hans politiska motpoler.

– Är man organiserad vänster så finns det alltid en hotbild.

”Mardrömslik tillvaro”

Han fick avsluta sitt vittnesmål med att gå fram till domare och nämndemän och visa skadorna på sitt huvud. De passade på att känna på hans ojämna hjässa.

– Jag lever med ett plastskallben. Det sitter fast med sex skruvar, förklarar Showan.

Han har fortfarande både psykiska och fysiska men efter händelsen och lever med skyddad identitet. Han beskriver sin tillvaro som mardrömslik och med en känsla av att se verkligheten som genom ett filter.

– Jag lider av en diagnos som heter hjärndimma eller hjärntrötthet. Det är samma symtom som man får när man har haft en stroke. Samma hjärnskada, säger Showan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN