Transpersoner får ta värvning i USA

Av: Max Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:

På torsdagen meddelade Pentagon att man lättar på förbudet mot transpersoner att öppet tjänstgöra i militären.

– Det är det rätta att göra för vårt folk och för armén, säger försvarsminister Ashton Carter enligt AFP.

Försvarsministern säger att transpersoner inom militären ska kunna tjänstgöra öppet och inte kunna bli avstängda baserat på sin könsidentitet.

– Vi pratar om talangfulla amerikaner som tjänstgör med ära eller som vill ta värvning. Vi kan inte låta barriärer orelaterade till en persons kvalifikationer hindra oss från att värva eller behålla de som bäst kan utföra uppdraget, säger Ashton Carter.

Har omvandlat militären

Förbudet för transpersoner att ta värvning var en av de sista hindrena in i USA:s militär.

Försvarsminister Ashton Carter har tryckt hårt för att omvandla militären det senaste året, bland annat genom att delta i alla stridande befattningar tillgängliga för kvinnor och genom att utnämna Eric Fanning som landets första öppet homosexuella arméminister.

Miljoner amerikaner

För ett år sedan beordrade Ashton Carter att man skulle utreda vad som skulle krävas för att häva förbudet mot transpersoner. Redan då fanns tusentals transpersoner inom militären, men fram till i dag har de tvingats leva i hemlighet på samma sätt som homosexuella innan ”don't ask, don't tell”-policyn togs bort 2011, skriver New York times.

Enligt AP identifierar sig cirka 1,4 miljoner amerikaner som transpersoner, jämfört med hälften så många för tio år sedan, enligt en ny undersökning som presenterades på torsdagen.

Publicerad: