Volkswagen återkallar bilar efter explosion

1 av 2
NYHETER

Volkswagen återkallar gasbilen Touran Ecofuel, årsmodell 2006–2009, efter bilexplosionen i Göteborg.

Biltillverkaren ska ha känt till bristerna i bilarnas gastankar redan innan måndagens olycka.

Totalt 909 bilar berörs i Sverige.

– Det är tanksituationen som kan vara farlig om man har ett allvarligt problem med gastanken, säger Marcus Thomasfolk, företagets informationschef i Sverige.

Gasexperten Lars Synnerholm är kritisk.

– Det är förmodligen fel på de här bilarna från början. Tankarna är inte tillräckligt korrosionskyddade.

Ägare av gasbilen Touran Ecofuel, årsmodell 2006-2009, uppmanas av Volkswagen att besöka en auktoriserad verkstad för inspektion och eventuellt byte av bilens två främre gastankar.

Enligt ett pressmeddelande var återkallningsaktionen redan planerad. Men efter måndagens explosionsolycka i Göteborg, där en man skadades och en hund dog, blev läget akut.

Ett brev ska skickas till berörda bilägare och kraft ska även läggas på att kontakta personerna via telefon.

Anledningen till att Volkswagen vill se över bilarna är att korrosion kan försvaga gastankarnas ytskikt och leda till möjlig skada på tankarna i samband med påfyllning.

Totalt 909 bilar är berörda i Sverige.

Ni har alltså känt till den här bristen?

– Ja, det är just därför vi ska göra återkallningen, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen.

Hur länge har ni känt till det?

– Sådant här upptäcks i samband med inspektioner. Återkallningsaktionen blev aktiv, inte bara i Sverige utan även i andra länder, i början av juni. Sedan är det då att man ska definiera bilägare på varje marknad. Brevet till kunderna var på väg ut.

De berörda bilarna har några år på nacken, varför har det tagit så lång tid att upptäcka detta?

– Problemet har nog inte uppstått förrän nu, helt enkelt, säger Marcus Thomasfolk.

Olyckan i Göteborg utreds just nu av tekniker från Volkswagen. Polisen skrev under måndagen en anmälan utan misstanke om brott. Den förmodade olyckshändelsen inträffade när en bilist skulle tanka sin bil vid en gasstation i Angered.

Volkswagen uppmanar nu kunderna att inte tanka bilarna med gas innan tankarna inspekterats på verkstad. Bilen bör istället köras på bensin.

Tidigare problem med samma modell

Den tyska biltillverkaren har haft problem med samma modell även tidigare.

– Vi hade en aktion med återkallning för bakre gastankar för två år sedan. Sedan dess har vi infört nya rutiner, att vi i samband med service inspekterar gastankarna skick. Och då har vi insett att vi behöver göra något åt de främre gastankarna också. Sedan hände detta i Göteborg, och det föranlägger ju oss att lägga extra resurser på att alla bilägare får den här informationen, säger Marcus Thomasfolk.

Hur farligt är det att köra omkring i en sådan här bil just nu?

– Man ska, tills det här är inspekterat och eventuellt bytt, undvika att tanka gas. Det är tanksituationen som kan vara farlig om man har ett allvarligt problem med gastanken. Då kör man på bensin, vilket också går att göra.

Hur många bilar som berörs i hela världen är oklart.

Enligt Marcus Thomasfolk är det i nuläget inte aktuellt att återkalla några andra bilmodeller. Men Volkswagen producerar även gasbilar av andra modeller.

– Men det är olika tillverkningsserier och konstruktioner. I nuläget är det de här som berörs, säger han.

Ägare som lämnar in sina bilar av den aktuella modellen får en gratis lånebil under tiden på verkstaden.

Klarar inte trycket

Enligt Lars Synnerholm, gasexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, beror en explosion i gastanken på att den inte trycket.

– I princip är det en tryckkärlsexplosion. Den är gjord för ett visst tryck och klarade det när bilen var ny, men gör det inte när det har gått en viss tid på grund av korrosion, säger han och tillägger:

– Det är förmodligen fel på de här bilarna från början. Tankarna är inte tillräckligt korrosionskyddade.

Hur allvarligt är det här?

– Utomordentligt allvarligt. Det är därför Volkswagen tar tillbaka dem. Tryckkärlet står inte pall för det inre trycket helt enkelt.

Är det farligare med gas än bensin i tanken?

– Nej, du kan inte säga så. Det är inte gasens fel, utan det är att Volkswagen har satt in tankar som inte är tillräckligt skyddade mot korrosion. Är det så att tanken inte håller, då är det farligt oavsett bränsle.

ARTIKELN HANDLAR OM