Kraftig explosion i New York – många skadade

avChristoffer Nilsson, Linnea Carlén

1 av 11

Minst 29 personer har skadats i en explosion på Manhattan i New York.

Polisen har inga bevis som kopplar samman händelsen med terrorism men uppger att det inte rör sig om en olyckshändelse.

– De tidiga indikationerna är att det här var en avsiktlig handling, säger borgmästare Bill de Blasio.

I närheten av platsen hittades en tryckkokare som kopplats ihop med kablar och en mobiltelefon – föremålet fördes bort av bombgruppen.

Tipsa | Aftonbladet

Explosionen inträffade på West 23rd Street, mellan sjätte och sjunde avenyn i stadsdelen Chelsea, runt klockan 20.30 på lördagskvällen, lokal tid. Minst 29 personer ska ha skadats, uppger stadens borgmästare Bill de Blasio.

För en av dem uppges tillståndet vara allvarligt, enligt polischefen James O'Neill.

Ingen ska ha drabbats av livshotande skador.

– De tidiga indikationerna är att det här var en avsiktlig handling. Vi kommer att ha mycket mer att säga inom de närmaste timmarna, säger borgmästare Bill de Blasio under en presskonferens vid 05 på söndagen, svensk tid.

Nytt misstänkt föremål hittades

Orsaken till explosionen är fortfarande oklar. Enligt polisen i New York finns i nuläget inga bevis som tyder på att det finns en koppling till terrorism men en stor utredning, där FBI:s antiterrorenhet är inkopplad, pågår.

Enligt amerikanska medier exploderade föremålet från en större sopbehållare, vilket inte har bekräftats från officiellt håll.

Polisen har under kvällen sökt igenom bilar och papperskorgar i området samtidigt som bombrädslan spritt sig i staden.

Vid 05-tiden på söndagen, svensk tid, hittade polisen ytterligare ett misstänkt föremål fyra kvarter bort från detonationsplatsen.

På Twitter uppgav en talesperson för New York-polisen att ett område vid West 27th street spärrades av i samband med att föremålet skulle undersökas.

Enligt källor till Fox News ska det röra sig om en tryckkokare.

Poliskällor uppger för flera amerikanska medier att tryckkokaren kopplats ihop med kablar och en mobiltelefon.

Det var inledningsvis okänt om det rör sig om ett skarpt föremål. Polisen lyckades senare forsla bort föremålet från platsen, uppger polisen i New York på Twitter.

Ett tredje misstänkt föremål hittades vid 09-tiden, svensk tid, på 5th Avenue mellan 28th och 29th Street. Polisens undersökning visade dock att det tredje föremålet, en portfölj, var helt ofarligt, enligt BNO.

”Hela lägenheten skakade”

Hundratals människor sågs fly från platsen efter den kraftiga smällen på lördagskvällen i New York.

– Det var en hög smäll och hela vår lägenhet skakade. Alla tavlor föll till golvet och sen hörde jag folk skrika, säger 24-åriga Neha Jain som bor precis i närheten, till NBC News.

Under natten hörde flertalet svenskar av sig till Aftonbladet och uppgav att explosionen hördes över ett stort område på Manhattan.

Sveriges utrikesdepartement, UD, uppmanar svenskar i området att följa direktiv från myndigheterna.

– Vi har inga uppgifter om svenskar bland de skadade. Svenskar på plats uppmanas att kontakta sina anhöriga och att följa lokala myndigheters instruktioner, säger Karin Nylund på UD:s pressjour.

USA:s president Barack Obama uppdateras löpande om utvecklingen.

Ingen koppling till explosion i New Jersey

Tidigare under lördagsmorgonen inträffade en explosion i en större soptunna i Seaside Park, New Jersey, drygt 90 minuters bilfärd från New York. Det beskrivs som en riktad attack, men det är oklart vem som ligger bakom den, skriver abc7. Detonationen gjorde att man ställde in ett planerat välgörenhetsevent för marinsoldater. Borgmästare de Blasio uppger att man inte ser något samband mellan explosionen i New Jersey och den i New York.

ARTIKELN HANDLAR OM