Anna Ekström

Anna Ekström blir ny gymnasieminister

Av: 

Pär Karlsson

Olof Svensson

Anette Holmqvist

Jonathan Jeppsson

NYHETER

Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket och känd från "På spåret", blir ny gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Hon tar över efter Aida Hadzialic – som avgick efter att ha kört rattfull.

– Jag är mycket glad över att komma tillbaka till politiken, säger Ekström.

På Twitter får hon gratulationer av sin företrädare Hadzialic.

Efter att statsminister Stefan Löfven läst upp sin regeringsförklaring meddelade han att Anna Ekström, 57, tar över som ny gymnasie- och kunskapslyftsminister. Hon ersätter därmed Aida Hadzialic, som avgick efter att ha kört rattfull i augusti.

Ekström har fram tills nu varit generaldirektör på Skolverket och har tidigare arbetat som bland annat Saco-ordförande, statssekreterare (S) hos Mona Sahlin och planeringschef i regeringskansliet.

Men för den stora allmänheten är hon främst känd för sin medverkan i tv-programmet "På spåret" där hon tävlade tillsammans med den förre KD-ledaren Göran Hägglund.

Meddelandet: ”Alea iacta est”

I samma stund som Stefan Löfven offentliggjort sitt val av ny minister twittrade Anna Ekström "Alea iacta est!", tärningen är kastad, på latin.

Under en pressträff senare sa hon att hon är glad över att komma tillbaka till politiken efter 15 års frånvaro.

– Tack för det här mycket stora förtroendet som jag tar emot med en stor portion ödmjukhet, säger hon.

I en intervju med Aftonbladet utvecklade hon vad som kommer att bli hennes stora utmaning i rollen som gymnasieminister: de många nyanlända eleverna.

– I gymnasieskolan är det så många som nästan åtta procent som är nyanlända elever. Det blir så viktigt att se till att den svenska skolan blir en bra start i deras arbetsliv, men också en bra start inför kommande studier. Om vi misslyckas med det så får vi stora problem, säger hon.

En annan nöt som regeringen måste knäcka är den stora lärarbristen.

– Det handlar om att gneta i vardagen för att se till att läraryrket är så attraktivt att många vill stanna kvar som lärare eller bli lärare. Jag tror också att man måste kika på vägar in i läraryrket. Inte minst när det gäller personer som har en bakgrund som gör att man kan valideras in i yrket.

Partimedlem igen

I sin roll som ordförande för Saco kampanjade Ekström hårt för att värnskatten ska slopas. Men några sådana planer har inte regeringen. Men den nya ministern säger att hon ställer sig bakom regeringens skattepolitik.

Stefan Löfven menar att Ekström har en gedigen kompetens för uppdraget.

– Hon har en stor erfarenhet att samarbeta med olika aktörer, på båda sidor av det politiska spektrumet, säger Löfven.

Samarbete var något som även Ekström lyfte fram.

– Det finns ett behov av kontinuitet i skolfrågor. Jag tror att det är viktigt att vi försöker hitta samarbete.

Under presskonferensen framhöll Anna Ekström att hon varit medlem i Socialdemokraterna sedan 2001, men att hon gick ur när Alliansen tog makten eftersom hon ansåg att medlemskapet kunde påverka hennes arbete på Saco, där hon då var ordförande, negativt. Hon gick med i partiet igen för bara några dagar sedan.

Hazialic grattar

En som gratulerade Ekström var hennes företrädare Aida Hadzialic. Hon skrev på Twitter: "Stort grattis till @Anna_Ekstrom. En väldigt kompetent person som kommer göra mycket gott för svensk skola!".

Aftonbladet har talat med en rad personer som känner Ekström. De beskriver henne genomgående som "duktig", "orädd" och "kompetent". Hennes förmåga att läsa på, att gå genom tv-rutan och vara socialt begåvad med goda kontakter i båda politiska blocken är annat som sägs utmärka henne.

– Hon har ett cv som knäcker det mesta, säger en källa.

Några framhåller att det kan bli svårt för Ekström att bli politiskt ansvarig över frågor som hon själv jobbat så tätt med – som Skolkommissionen.

– Det är väl den enda farhåga jag har, det kan bli tufft att gå från en roll som tjänsteman till ytterst ansvarig politiker, säger en källa.

I boken ”Ensamvargen Reinfeldt” av journalisten Anita Kratz hävdas att Anna Ekström fick erbjudande om att bli arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts första regering – men tackade nej.

Hur det var med den saken har hon varken tidigare eller i samband med dagens presskonferens velat avslöja.

Funnits krav på livserfarenhet

Enligt källor inom Socialdemokraterna har rekryteringen av Anna Ekström hållits inom en mycket liten krets, Stefan Löfven ska ha skött det mesta själv. Från partiets håll fanns önskemål om att han skulle utse en lite äldre minister än Hadzialic, som var yngst någonsin när hon kom in i regeringen.

– Det har funnits krav på att det ska vara en person med mer livserfarenhet, säger en S-källa.

Anna Ekström själv har tidigare berättat om ett udda intresse hon hade som ung – rodel. I "På spåret" beskrev hon sig själv som rodelgroupie och rev ned skrattsalvor. I dag ses hon mest susa fram på en elcykel såväl mellan hemmet och jobbet som olika restaurangbesök.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Anna Ekström

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Ekström

Skola & utbildning