Ministerns kritik mot separata badtider

avOlof Svensson

Fel att kräva anpassning i religionens namn

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Alice Bah Kuhnke.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke är starkt kritisk till att vissa badhus har skilda tider för män och kvinnor.

Att kräva att samhället anpassar sig i religionens namn är att gå för långt, anser hon.

– Jag ser det som problematiskt, säger hon till SVT:s Agenda

Frågan om skilda tider för män och kvinnor i simhallar och badhus har debatterats livligt det senaste året.

Förespråkarna anser att muslimska kvinnor, som inte kan eller får vistas i simhallar tillsammans med män, får en möjlighet att lära sig simma.

Motståndarna menar att det är antifeministiskt, islamistiskt eller kränker andras rättighet att få bada när man vill.

I söndagens "Agenda" i SVT sa demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att det är problematiskt med könssegregering i badhus. Hon är glad över att de flesta kommunala anläggningar har som regel att män och kvinnor ska bada samtidigt.

– Det ser jag som en seger efter många, många års och generationers jämställdhetskamp, säger hon.

Tillmötesgår medborgarnas behov

Men det finns miljöpartistiska politiker som driver frågan att införa könssegregerade badtider. En av dem är Mehmet Coksürer, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Haninge.

– Kultur och fritidsnämnden har ansvar för att jobba för ett inkluderande samhälle. Det här är ett stort behov, att så många som möjligt ska få lära sig att simma. Vi tillmötesgår medborgarnas behov, sa han i en debatt i kommunfullmäktige i höstas.

När Aftonbladet kontaktar honom för en kommentar på Alice Bah Kuhnkes kritik vill han däremot inte svara. Han hänvisar i stället till "mina partikamrater i andra kommuner" utan att specificera vilka han menar.

En icke-fråga

En annan som uttryckt sig positiv till skilda tider är Elisabeth Strömberg, ordförande i svenska badmästareförbundet.

– I Sverige vill vi inte ha några barn som drunknar. Det är också så att i läroplanen i Sverige måste du vara simkunnig för att bli godkänd i idrott. Om du inte får godkänt är det svårt att komma in på gymnasiet.

Elisabeth Strömberg säger också att forskning visar att de som har mammor som kan simma i högre utsträckning själva kan simma.

– Men jag tycker det här är en icke-fråga. Sju simhallar av 450-500 i hela landet har skilda tider. Jag tycker det ska vara upp till varje kommun att besluta om det här.

Det är att gå för långt

Alice Bah Kuhnke säger till SVT att hon inte tror att Miljöpartiet kommer att komma fram till någon gemensam hållning i frågan inom en snar framtid.

– Men att hävda att man i religionens namn har rätt att samhällets olika delar, till exempel badhus, bussar och tåg, ska anpassa sig för att man har rätten att tro på vad man vill, det är att gå alldeles för långt, säger hon till "Agenda".

Aftonbladet har sökt Alice Bah Kuhnke men hon har inte varit tillgänglig för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM