Massutskick med falska inkassokrav

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Läsarbild
De falska inkassokraven gäller företagsbilar och är i samtliga fall på 930 kronor.

NYHETER

Ett massutskick med falska inkassokrav har under dagen skickats ut till ett stort antal personer.

Svensk handel lade direkt upp företaget Parkeringsinkasso Svenska AB på sin varningslista – och efter att Aftonbladet kontaktat polisens bedrägericenter har bedragarnas konto spärrats.

– De kommer inte att kunna berika sig på det här, säger bedrägerisamordnare Jan Olsson.

Aftonbladet har under dagen fått in flera tips från personer som tagit emot falska inkassokrav för parkeringsböter från Parkeringsinkasso Svenska AB. Samtliga tycks gälla företagsbilar och inkassokravet är i samtliga fall på 930 kronor.

Redovisningsbyrån Account it har fått in tolv inkassokrav.

– De som vi har fått i dag är fakturor där kunden har vår adress som faktureringsadress. Det var därför jag direkt tänkte att det här inte är sant, det kan inte stämma att tolv bolag har fått p-böter på exakt samma belopp, säger redovisningskonsulten Sussie Ahlberg, som har bestridit och polisanmält fakturorna.

Svensk handel har under fredagen lagt ut Parkeringsinkasso Svenska AB på sin varningslista. Klockan 16 hade 90 personer kommenterat. Nästan alla skriver att de har tagit emot inkassokrav, i många fall flera stycken, från Parkeringsinkasso Svenska AB.

Nedringda

Företaget Varningsinfo, som jobbar med att stoppa bluffakturor, har under dagen blivit nedringa, säger Dick Malmlund som är operativt ansvarig.

– Det är mellan 20 och 25 personer som har hört av sig. Bedragarna har hoppat över ett led, fakturan alltså, och gått direkt på inkasso, vilket gjort flera av personerna som ringt oss väldigt stressade. De vet att steget efter inkasso är kronofogden, säger Dick Malmlund.

– Det tar ett tag innan man har hunnit tänka efter om man verkligen har parkerat fel, och när det inte heller finns angivet var och när man har felparkerat blir folk ännu mer osäkra.

När Aftonbladet på fredagseftermiddagen når Jan Olsson, samordnare på polisens bedrägericenter, har han ännu inte hört talas om bedrägeriet.

– Om folk har polisanmält i dag (fredag) ser vi inte det förrän efter helgen. Men om Svensk handel går ut med en varning är de helt säkra.

Ögonblickligt beslut

Efter samtalet kollar Jan Olsson upp bedrägeriet och hör av sig till en bankkontakt. Mindre än en halvtimme senare ringer han upp igen.

– Allting är spärrat nu. Förövarna kommer inte att kunna berika sig på det här bedrägeriet. Jag sa som det var, och banken fattade ett ögonblickligt beslut, eftersom det är deras kunder som drabbas.

Jan Olsson säger att bedrägeriförsöket verkar vara omfattande.

– Det är väldigt många som har hört av sig till Svensk handel, men man undrar också hur många som inte har hört av sig dit.

Hur stora är chanserna att få tag i bedragarna?

– Pengarna som betalas in går till ett konto som tecknats av någon, och det tar ju bara några sekunder att ta reda på vem det är. Sedan kan det vara en målvakt, men man kommer alltid åt någon.

Aftonbladet har sökt befattningshavare för Parkeringsinkasso Svenska AB.

Publicerad:

LÄS VIDARE