Blomtjuv stal hundratals sällsynta orkidéer

NYHETER

Markägaren Ulla, 72: ”Det fanns bara en massa hål”

1 av 9

Ulla Petersson, 72, gjorde i går kväll en riktig sorglig upptäckt.

På hennes mark, där det brukar finnas hundratals sällsynta orkidéer, gapade det tomt – någon har stulit dem.

– Det fanns inga orkidéer, det fanns bara en massa hål, säger hon.

I byn Övre Ålebäck på Öland brukar det under våren finnas hundratals blommande Adam och Eva orkidéer. Ulla Petersson, 72, som äger marken brukar varje år åka dit för att beskåda den vackra blomningen.

Men i år möttes hon mot förmodan av ett hav med hål.

– Jag blev förvånad och arg. Jag har bott här i stort sett hela mitt liv och har tittat på dem varje år, men nu har de inte fått vara i fred. Det är väldigt tråkigt och onödigt, säger Ulla Petersson.

”Kan inte förstå varför”

Det verkar, enligt Ulla, som att någon eller några har stulit varenda en av de fridlysta Adam och Eva orkiderna. I Sverige är det dessutom totalt förbjudet att plocka eller gräva upp orkidéer.

– Jag kan inte förstå varför man gör så här, säger hon.

Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands Botaniska förening, har anmält till Länsstyrelsen som i sin tur ska polisanmäla stölden av de fridlysta orkidéerna.

– De var uppgrävda allihopa. Vi såg kanske två till tre stycken, men annars var det bara gropar kvar. Jag kan inte tänka mig att något djur gjort något sådant här, säger Ulla-Britt Andersson.

Spade kan ha använts

Hon beskriver groparna som fyrkantiga hål på ungefär en decimeters djup. Det är också tydliga kanter som visar på att ”någon typ av spade kan ha använts”.

– Man har lyft upp orkidéerna och de har lyft upp dem som att de ska planteras i en kruka, säger hon.

På Sydsvenska orkidésällskapet misstänker man att de fridlysta blommorna kan ha stulits för privat bruk.

– Det är mycket troligt att man tänker plantera dem i sin egen trädgård. Du kan inte ställa dig på torget och sälja, blommorna är fridlysta så det går inte, säger P-G Röjner, vice ordförande i sällskapet.

Men Ulla Petersson kommer oavsett vilket inte få tillbaka sina röda och gula favoriter.

– Jag är 72 år och nu kommer jag aldrig mer få uppleva några Adam och Eva därnere. Det känns väldigt tråkigt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Öland