Nya Zeeland ska utrota alla råttor

Av: Nathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Råttor hör från början inte hemma på Nya Zeeland.

Ett nytt projekt ska göra landet råttfritt till år 2050, rapporterar tidningen Science enligt Sydsvenskan.

Vi är nog många som gärna skulle slippa att stöta på råttor i vår närmiljö – men Nya Zeeland har tagit det ett steg längre. Där fanns inga råttor förrän europeiska kolonisatörer kom dit på 1600-talet och nu ska ordningen återställas. Landets premiärminister John Key har beslutat att investera 20 miljoner dollar i projektet ”Predator Free New Zealand Ltd” som ska göra landet helt råttfritt år 2050.

Råttor har utrotat 91 fågelarter

Råttor tillsammans med bland andra hermeliner, vesslor och katter har nämligen inneburit en katastrof för landets ekosystem. Tillsammans dödar de varje år 25 miljoner inhemska fåglar och råttorna är värst av alla. Innan 1600-talet fanns 200 fågelarter, och många av dem har aldrig utvecklat någon flygförmåga eftersom det inte funnits några naturliga fiender för dem på marken. Men nu har 91 av arterna utrotats och många av de kvarvarande är hotade – inte minst kivifågeln.

”Svindlande utmaning”

Ett liknande råttutrotningsexperiment har utförts på mindre öar i landet och vissa av dem är nu helt råttfria. Däremot menar James Russell, bevarandebiolog på Aucklands universitet, att målet att landet ska bli helt råttfritt till 2050 är lite väl optimistiskt – ”som att skicka en man till Mars” säger han till Science.

– Det är en svindlande utmaning, men om någon kan göra det är det vi nya zeeländare, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN