Läste hundratals journaler olovligt – slipper fängelse

NYHETER

En läkare som arbetat på Karolinska universitetssjukhuset har utan lov läst närmre 400 patientjournaler.

I dag dömdes han till villkorlig dom och skadestånd i ett av landets hittills största mål om dataintrång uppger SVT Nyheter Stockholm.

– Många är otroligt kränkta, säger advokaten Rebecka Lewis, som företräder de runt 200 målsägarna.

Den manliga läkaren avslutade sin anställning på Karolinska universitetssjukhuset 2011. Trots det har han under tre års tid haft tillgång till sjukhusets journaler.

Läkaren, som nu bor och arbetar på Åland, har bland annat använt sig av sina kollegors inloggningskonton samt skapat nya konton för att inte bli upptäckt.

Totalt ska han ha läst 392 patientjournaler mellan 2011-2015 och sammanlagt rör det sig om runt 600-700 intrång.

Villkorlig dom och skadestånd

Läkaren hade under sin anställning en hög behörighet till ett av landstingets IT-system och utnyttjade både det och sina goda IT-kunskaper för att begå de misstänkta brotten.

Läkaren har stått åtalad för dataintrång sedan i juni och är även den första att åtalas för grovt dataintrång efter en lagändring 2014.

Målet är ett av landets hittills största om dataintrång där åtal väcks.

Åklagaren yrkadede på 18 månaders fängelse men i dag, torsdag, dömdes läkaren till villkorlig dom och skadestånd till de drabbade.

Efter att intrången upptäcktes har Karolinska vidtagit ett flertal åtgärder samt kontaktat de berörda patienterna har sjukhuset tidigare meddelat.

Läst skolkamraters journaler

Läkaren, som erkänt intrånget, säger till sitt försvar att han bara velat följa sina tidigare patienter och se hur deras behandlingar gått.

Detta trots att han även gått in i journaler för gamla skolkamrater.

Många av de drabbade uppges vara väldigt kränkta över intrången.

– Många säger att de förlorat förtroende för vården och vissa har spärrat sina personuppgifter så att andra läkare inte ska kunna göra samma sak, säger advokaten Rebecka Lewis, som företräder 222 personer som målsägandebiträde till SVT Nyheter Stockholm.