EU

EU-ja till förlängd gränskontroll

NYHETER

EU-kommissionen säger ja till en förlängning av de återinförda gränskontrollerna i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike.

Bra, anser inrikesminister Anders Ygeman (S), men avvaktar med besked om regeringen vill förlänga.

Kommissionen ger tummen upp till att tills vidare förlänga kontrollerna i ytterligare tre månader.

"Vi arbetar hårt för att återgå till en normalt fungerande Schengen-zon så fort som möjligt och vi har gjort stora framsteg. Men vi är inte där än", förklarar kommissionens viceordförande Frans Timmermans i ett uttalande.

"Därför föreslår vi att man behåller, för en strikt begränsad tid, de samordnade och proportionella inre gränskontrollerna vid vissa Schengen-gränser", säger i sin tur asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos.

Förslaget kommer efter hårt tryck från framför allt Tyskland och Danmark om att ge klartecken till en förlängning redan nu. När EU:s stats- och regeringschefer höll toppmöte i Bryssel i förra veckan enades ledarna om att mana till en "anpassning" av gränskontrollerna för att "spegla behovet" – en tydlig passning till kommissionen om att medlemsländerna ännu inte anser att det går att återvända till normalläget.

– Det är bra att kommissionen har ändrat sig. Vi har nu handlingsfrihet inför vårt beslut i slutet av nästa vecka. Men det är uppenbart att kommissionen ställer betydligt högre krav för förlängning den här gången, säger Anders Ygeman och tillägger att regeringen nu måste analysera vad det innebär.

Det formella beslutet tas gemensamt av EU:s medlemsstater, på basen av EU-kommissionens förslag.

De nuvarande gränskontrollerna gäller till den 12 november. I Sverige har dock regeringen ännu inte fattat beslut om man vill förlänga kontrollerna eller inte.

Det nya asyl-Sverige – de kommer hit nu

TT

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

EU

ÄMNEN I ARTIKELN

EU

EU-kommissionen