Tvillingar misstänks ha planerat terrordåd i Sydafrika

Foto: U.S. STATE DEPARTMENT
Den amerikanska ambassaden i Pretoria var ett av målen för ett tvillingpar som greps i Johannesburg för att ha planerat terrorattacker. Bröderna misstänks ha kopplingar till Islamiska staten.
NYHETER

Under helgen greps ett sydafrikanskt tvillingpar, misstänkta för att ha planerat attacker mot USA:s ambassad i Pretoria och byggnader som ägs av judar, uppger Reuters.

Tillsammans med ett annat syskonpar misstänks tvillingarna även ha tänkt resa till Syrien för terrorträning.

Tvillingbröder greps under söndagen i Johannesburg, misstänkta för att ha planerat attacker mot bland annat USA:s ambassad i Pretoria och olika judiska institutioner i Sydafrika uppger Reuters.

Bröderna misstänks även ha kopplingar till IS.

Skulle resa till Syrien

Under helgen greps ytterligare ett sydafrikansk syskonpar sedan polis gjort en husrannsakan mot deras bostad. Där återfanns bland annat en granat och skarp ammunition.

Enligt polisens talesman Hangwane Mulaudzi ska de fyra personerna varit under bevakning i nästan ett år och misstänks även ha haft planer på att åka till Syrien för att genomgå terrorträning hos IS enligt Reuters.

Därefter ska syskonparen haft planer på att återvända till Sydafrika.

Har varnat för terrorattacker i landet

Trots att sydafrikanska säkerhetstjänstemän tidigare har uppgett att det inte finns några militanta grupper i landet så varnade både Storbritannien och USA i juni för att det fanns en hög risk för terrorattacker under fastemånaden Ramadan. Den sydafrikanska regeringen ska då ha anklagat USA för att skapa onödig oro och underminera landets kamp mot terrorn. Enligt Mulaudzi ska helgens gripande dock inte ha något att göra med USA:s tidigare varning.

Skett gripande tidigare

Det är inte första gången som ett gripande kopplat till misstänkt terrorism sker i Sydafrika. Förra året greps en 15-årig flicka på ett plan i Kapstaden, misstänkt för att vara på väg att ansluta sig till IS.

Det var första gången som någon greps i Sydafrika för att ha kopplingar till terrororganisationen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sydafrika

Terrorism