Gravid fick inte plats – barnet dog

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT
Skånes universitetssjukhus i Lund.

En höggravid kvinna skickades hem från sjukhuset på grund av platsbrist.

Då dog barnet.

Nu anmäler Skånes universitetssjukhus sig själva eftersom ”barnet sannolikt överlevt” om kvinnan fått vård, skriver de i en Lex Maria-amälan.

Det var i september 2015 som en kvinna i 35-årsåldern åkte in för att bli igångsatt på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Kvinnan, som var gravid med sitt första barn, var i graviditetsvecka 41. På sjukhuset noterade personalen att kvinnan hade ett högt blodtryck, men att barnets hjärtfrekvens och ultraljud var normalt.

Man planerade och förberedde för att sätta igång kvinnan, men det fanns inga tillgängliga vårdplatser så då togs beslutet – att skicka hem kvinnan, skriver Nyhetsbyrån Sirén.

– Vi gjorde en bedömning att det här kunde vänta tills i morgon, säger Jessica Wixell Callmer, tillförordnad verksamhetschef.

Barnet dog i livmodern

Kvinnan åkte hem igen och fick instruktioner om att komma tillbaka en dag senare för att bli igångsatt då i stället. På vägen hem kände hon hur värkarna kom tillbaka varpå hon ringde till sjukhuset som insisterade på att hon skulle vänta tills värkarna var mer regelbundna.

Under natten fortsatte värkarna och kvinnan drabbades av illamånde, men innan morgonen avtog det och hon åkte in på sjukhuset igen. Då hade barnet redan dött i livmodern.

Sjukhuset: Barnet hade överlevt

Nu anmäler Skånes universitetssjukhus sig själva genom en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Orsaken är att barnet ”sannolikt överlevt om patienten lagts in direkt och man då startat förlossningen”.

Man skriver också att den bristande möjligheten till inläggning ”påverkade de medicinska besluten”.

– Det är en jättetragisk händelse och vi känner med familjen, vi jobbar nu med utöka antalet vårdplatser, säger hon.

Men det finns ännu inga nya vårdplatser?

– Nej, de är inte utökade än men vi har startat en utredning för att lösa det med lokal och bemanning. Barnmorskor är ju en bristvara, säger Jessica Wixell Callmer.

Aftonbladet har sökt Joakim Sandell (S), ordförande för sjukvårdsområde SUS, för en kommentar. Men hans politiska sekreterare Anders Westin meddelar att vi får vänta på IVO:s utlåtande.

– Det är viktigt för oss att politiker inte uttalar sig i en sådan här fråga förrän utredningen är klar, säger han.

Det här är första fallet där ett barn dör på grund av platsbristen inom förlossningsvården i Sverige.

Publicerad: