Skärgårdsläger bjuder på droger

Överläkaren: Kan leda till en akut psykos

I Stockholms skärgård erbjuds lägerdeltagare att öppna sina sinnen.

Till sin hjälp får de en schaman, en psykoterapeut och den narkotikaklassade drycken ayahuasca.

– Den är farlig och kan leda till en akut psykos, säger Kai Knudsen, överläkare och drogexpert.

Mellan den 18 och 25 juli arrangeras Inner Evolution Retreat på Barnens ö i Roslagen.

Arrangören Ayahuasca International beskriver lägret som en möjlighet för människor att förändra sina liv genom att få en ny bild ”av världen, livet, kosmos och sig själv”.

I fokus står det psykedeliska teet ayahuasca – en dryck som besjungits av Veronica Maggio och testats av Loreen.

”Förhöjd självmordsrisk”

Drycken, som har sitt ursprung i Amazonas, görs genom att blanda växten Banisteriopsis caapi och en annan växt som innehåller det narkotikaklassade ämnet DMT.

– Det blir en kraftigt psykotrop substans som kan ge hallucinationer och ett kraftfullt psykedeliskt rus, säger Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Är det farligt?

– Ja. Det kan ge kraftig blodtrycksstegring och ett farligt rus. Du blir helt borta. Särskilt farligt blir det om du kombinerar det med antidepressiva medel.

Enligt Kai Knudsen kan ämnet även leda till akuta psykoser.

– Och med det följer en förhöjd självmordsrisk. Det finns beskrivet hur människor hoppar från höga höjder i tron att de kan flyga.

”Vi försöker inte bli höga”

Aftonbladet ringer det telefonnummer som finns med i Ayhuasca Internationals Facebook-inlägg om evenemanget.

Den som svarar presenterar sig som Hugo Oklander, en av organisationens talespersoner.

– Det blir andra retreaten vi arrangerar i Stockholm. Den första var i juni. 40 personer kom och det blev väldigt lyckat, säger han.

Vad gör ni på de här lägren?

– Vi arbetar med medvetandet. Ayahuasca gör att medvetandet utvidgas. Vi försöker inte bli höga, vi vill att människor ska skapa sig en förståelse om vad som händer i deras liv. De som är med dricker teet på kvällen och tas väl om hand, för de upplever känslor som är svåra att hantera. Dagen efter genomgår de psykoterapi.

Hur reagerar de?

– Jag lovar inga mirakel, men jag har sett det hända. Jag har sett dramatiska förändringar hos människor. Senast i morse var det en man som förstod att hans matsmältningsproblem hängde ihop med hans misslyckade relationer till kvinnor.

Tror inte det är olagligt

Hugo Oklander känner till att DMT är narkotikaklassat, men säger att den ayahuasca som deltagarna får har så låg halt att evenemanget är lagligt. Dessutom är en erfaren schaman med när deltagarna dricker teet.

– Vi har undersökt saken och har inte hittat någon lag som förbjuder det.

Så det finns ingen risk för psykos?

– Jodå, det finns det. Men bara om du har haft psykos förut. Därför är vi väldigt noggranna och ställer frågor till deltagarna. Ibland nekar vi dem, och de får pengarna tillbaka.

Polisen: ”Hanteras enligt gängse rutin”

Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen, säger så här om evenemanget:

– Jag har pratat med kriminalunderrättelsetjänsten i Norrtälje och det kändes som att de kände till det här. Sedan får de göra en bedömning om det är något som vi ska göra något åt. Det är en fråga som kommer att hanteras enligt gängse rutin.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN