MP rasar – minst i riksdagen

Foto: Gustav Fridolin och Åsa Romson.
NYHETER

De senaste veckornas kraftiga turbulens ger Miljöpartiet en rejäl smocka i väljaropinionen. Partiet får sin sämsta siffra på tio år och är nu minst av riksdagspartierna tillsammans med KD, visar en extra Sifo-mätning på uppdrag av SvD.

I Sifo-mätningen som publiceras av Svenska Dagbladet får Miljöpartiet 4,3 procent. Det är en statistiskt säkerställd förändring från föregående mätning i april, då partiet fick 6 procent, och partiets sämsta opinionssiffra hos Sifo på tio år.

Bara det senaste året har Miljöpartiets väljarstöd halverats, vilket inte lär stärka stödet för språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson inför den stundande kongressen.

Stort missnöje

– Alla saker sammantaget skapar oro inom partiet. Man har inte råd att tappa allt för mycket. Man har en intern opposition, som framför allt väcktes efter beslutet om migrationspolitiken. Men det finns också ett stort missnöje med språkrören och partiledningen om hur man har hanterat händelserna de senaste veckorna, säger Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet som har skrivit flera arbeten om Miljöpartiet.

– Man har gått ganska dåligt i opinionen egentligen ända sedan några månader före valet. Någonstans finns det en gräns där det skapas om inte panik så stora krav på förändringar inom partiet.

Stilla i opinionen

Utöver Miljöpartiets kraftiga nedgång ligger opinionen rätt stilla, utan säkerställda förändringar bland riksdagens övriga partier. Moderaterna är största parti med ett stöd på 27,4 procent, följt av Socialdemokraterna som får 26,6 procent.

Vänsterpartiet får sin högsta Sifo-siffra på två år: 8,2 procent.

– Frågan är egentligen varför Vänsterpartiet inte har lyckats profitera mer på en regering som man står utanför, men som går väldigt dåligt. De har inte varit särskilt lyckosamma att attrahera stöd från regeringspartierna, säger Niklas Bolin.

TT