Mona Sahlin behåller styrelseuppdrag

Publicerad:
Uppdaterad:
Mona Sahlin.
Foto: MARCUS ERICSSON
Mona Sahlin.

NYHETER

Mona Sahlin har erbjudit sig att lämna sin styrelseplats i ett privat vårdbolag. Men hon får sitta kvar – även i Systembolagets styrelse, skriver Expressen.

Samtidigt förklaras hennes omedelbara avgång som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med att hon vill rädda arbetet.

– Hon vill inte stå i vägen för det arbete som kommittén behöver fortsätta att utföra, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnkes pressekreterare Kristoffer Talltorp.

En förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande har inletts sedan det blev känt att Sahlin intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han gjort. Intyget användes när han skulle köpa en bostad i Saltsjöbaden, avslöjade Expressen på onsdagen. Nu har medarbetaren också beslutat sig för att lämna sitt jobb.

Behåller styrelseuppdrag

På torsdagsmorgonen ringde Mona Sahlin själv upp Erik Andrén, som är vd för det privata vårdbolaget Iris Utvecklingscenter där hon sitter i styrelsen, för att erbjuda sig att avgå, skriver Expressen.

– Mitt svar var då att det finns ingen anledning för oss att ifrågasätta att hon ska vara kvar i vår styrelse, säger Erik Andrén till tidningen.

Mona Sahlin sitter även i Systembolagets styrelse. Men även den platsen verkar vara säker.

– Vi ser för närvarande ingen anledning att förändra styrelsen i Systembolaget, säger Helena Paues, pressekreterare på socialdepartementet, till Expressen.

Mona Sahlin avböjer att svara på TT:s frågor om den senaste dagens händelser.

– Svaret är nej, säger Daniel Norlander, huvudsekreterare på Samordnaren för våldsbejakande extremism.

Arbetet fortsätter

Daniel Norlander tar nu tillfälligt över Sahlins uppdrag, uppger SVT Nyheter. Till TT säger han att han inte vet varför även Mona Sahlins tidigare livvakt, som tills nyligen varit anställd som tjänsteman på myndigheten, valt att säga upp sig:

– Jag kan faktiskt inte svara på det, utan respekterar både hans och Monas beslut i det här, och konstaterar att de säger upp sig, och att vårt arbete fortsätter precis som vanligt.

Mona Sahlin har varit i blåsväder förr. Den mest uppmärksammade händelsen var den så kallade Tobleroneaffären 1995 då hon använt riksdagens kreditkort för tiotusentals kronor i privata utgifter. Efter det tog hon time out från politiken.

– Delar av partiet har hela tiden misstrott henne. Hon har respekterats och är älskad av vissa delar av partiet, men samtidigt misstrodd av andra. Det kan vara svårt när det blåser snålt, konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Comeback möjlig

Bara några år efter Tobleroneaffären var hon tillbaka på den politiska arenan. Och nu stormar det igen. Men om det bara handlar om en mindre oegentlighet kan en comeback vara möjlig i någon form även den här gången, tror Jonas Hinnfors.

– Hon är nog ganska stark och har en väldig glöd. Hon har visat att hon kan komma tillbaka tidigare, trots ett ganska hårt motstånd.

Socialdemokraten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inne på samma linje, men anser att det kan vara för tidigt att slå fast vad som hänt.

– Man har pratat om hennes ovanor förr, att det varit konstigheter och tveksamheter, och många ser det här som att det bara är en fortsättning. Det kanske det är – men det kan också finnas andra omständigheter, säger han.

TT: Är det möjligt för henne att göra politisk comeback?

– Ja, hon har en extraordinär förmåga, och hon har många som stöttar henne. Även i sådana här motgångar.

TT

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN