Katastroftillstånd utlyst – 1 600 hem förstörda i jättebrand

NYHETER

100 000 har tvingats lämna sina hem

1 av 11

Myndigheterna i Alberta har utlyst katastroftillstånd till följd av den stora skogsbrand som härjar i den kanadensiska provinsen.

Svenska Hanna Fridhed, 30, är en av invånarna i staden Fort McMurray som fått sina hem totalförstörda av elden.

– Det är helt surrealistiskt – allt är borta, säger hon.

Den kanadensiska provinsen Alberta har drabbats av torka och under de senaste dagarna har rekordtemperaturer på närmare 30 grader noterats. Samtidigt har starka vindar gjort att en stor skogsbrand i allt högre fart rört sig mot staden Fort McMurray.

De cirka 100 000 invånarna har beordrats att evakuera området och på motorvägen har långa köer bildats. På onsdagen hade omkring 88 000 människor lämnat staden.

”Var lugn. Var beredd”

"Ett antal evakueringar pågår och sannolikt blir det fler. Var lugn. Var beredd. Var redo att röra er hövligt i trafiken till en säker destination", har stadens borgmästare Melissa Blake tidigare twittrat.

Nu har branden nått fram till Fort McMurray och enligt Edmonton Journal har omkring 1 600 hem i staden förstörts. Samtidigt kämpar brandmän med att hålla eldsvådan borta från stadskärnan.

Svenska Hanna: ”Allt är borta”

Svenska Hanna Fridhed bor tillsammans med sin man i Fort McMurray. När Aftonbladet når henne under natten mot torsdag har hon just fått beskedet att deras hem har slukats av lågorna.

– Det är helt surrealistiskt, allt är borta. Ingen har något jobb längre, husen är försvunna. Vi kommer på oss själva att prata om planer vi hade: teaterpjäser vi skulle sätta upp och festivaler vi skulle ordna. Men det går inte. Staden finns inte längre.

På tisdagen satt hon och en arbetskamrat och åt lunch. Det hade då brunnit utanför staden i några dagar, men få trodde att elden skulle nå Fort McMurray.

– Vi kommenterade hur blå och fin himlen var. Sedan fick vi höra att elden var på väg. Det var bara att åka hem, hämta katten och ett fotoalbum och sätta sig i bilen och köra därifrån.

Vad ska ni göra nu?

– Jag väntar på att min man ska bli nerflugen hit. Efter det ... jag har verkligen ingen aning. Försöka hitta någonstans att bo.

Herkulesplan inkallade

De styrande i Alberta har nu utlyst katastroftillstånd och den kanadensiska militären har dirigerat både helikoptrar och flygplan till området. Fyra helikoptrar ska evakuera människor i närliggande samhällen som hotas av eldsvådan medan två Herkulesplan ska transportera brandmän och utrustning, skriver Edmonton Journal.

I Kanadas huvudstad Ottawa meddelar premiärminister Justin Trudeau att landets regering gör allt i sin makt för att bekämpa branden.

– Kanada är ett land där folk hjälper varandra i svåra tider, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM