Blåste företaget på 12 miljoner – döms till fängelse för mutbrott

Av: Lilian Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Comhem-chef fick huset renoverat som tack

1 av 3

Comhem-chefen blåste företaget på mångmiljonbelopp. I gengäld fick han sitt och sin svärmors hus renoverat för en miljon.

Nu döms mannen och hans kompanjon av tingsrätten till långa fängelsestraff och ett skadestånd på 11,8 miljoner kronor.

– Det fanns inga tydliga riktlinjer att alla inköp skulle göras ”by the book”, utan snarare tvärtom, har Comhem-chefen sagt.

Chefen var en uppskattad och kunnig ledare inom företaget i Stockholm, lite av en guru på sitt område och hann jobba på företaget under lång tid, varav många år som chef, innan miljonplundringen avslöjades.

Han anlitade en vän, en företagare i 60-årsåldern i Västsverige, att utfärda 66 falska fakturor till ett sammanlagt värde av 11 829 520 kronor. För att ge sken av att det var äkta fakturor stod att de gällde utbildningar och instrument.

Företagaren har förnekat att han skrivit fakturorna, och pekat ut en konsult som skötte pappersarbetet.

– Jag är en praktisk person som jagade jobb, har han sagt. Jag har aldrig varit insatt i fakturering.

Comhem-chefen förfogade över en budget och tecknade avtal med leverantörer och entreprenörer, på så vis ska han ha kunnat attesterat de falska fakturorna från sin väns tre olika företag från februari 2010 till februari 2013.

Som tack ska Comhem-chefen, enligt domen, ha fått sin villa renoverad till en kostnad av 654 604 kronor. Även svärmors hus fick sig en gratisrenovering värd 332 811 kronor. Vännen stod för leasingkostnaden och självrisken till en dyr Audi som rattades av Comhem-chefens fru samt förde över 303 000 kronor till mannens konto.

De åtalade männen har förnekat brott.

Comhem-chefen ska ha varit drivande

Enligt Stockholms tingsrätt har Comhem-chefen varit den mer drivande. Han dömdes på onsdagen till tre års fängelse för trolöshet mot huvudman, mutbrott och grovt tagande av muta.

Hänsyn har tagits till att han blivit av med jobbet.

I efterhand har den förre chefen menat att företaget uppmuntrat honom att lösa problem på egen hand och inte brytt sig särskilt mycket om regelboken.

– De sa ”lös det här själv”, har Comhem-chefen sagt.

Företagaren dömdes även han till tre års fängelse för medhjälp till trolöshet mot huvudman, bestickning, grovt givande av muta, försvårande av skattekontroll samt fem års näringsförbud.

Mest kännbart är skadeståndsbeloppet. Männen ska tillsammans betala 11 829 520 kronor till Comhem och rättegångskostnader på 401 460 kronor.

Större delen av de stulna miljonerna ska ännu vara spårlöst försvunna och åklagaren har inte kunnat svara på vart de tagit vägen.

Aftonbladet har sökt männens försvarare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN