Vem blir näste Trump?

En fabrik i Japan spottar ut Donald Trump-masker i plast. Efterfrågan är rekordstor.

Snart kan vi få se helt andra kopior av den nyvalde presidenten.

Trump kan bli modell för en helt ny typ av politiker som tar över världen. Vem blir näste Donald?

Fram till nu har förebilden för politiker i västvärlden varit en person med stor intellektuell kapacitet. En ansvarskännande, kunnig och erfaren individ som fattar väl avvägda beslut efter att ha tagit in och analyserat alla fakta. En politiker som försöker ena istället för att piska upp motsättningar.

En Angela Merkel, en Tony Blair eller en Barack Obama.

Personligheten kan variera men de leder utifrån en långvarig demokratisk tradition.

Valet av Trump och en del andra val utanför västvärlden skickar en signal till folk med ambitioner att bli ledare att kunskap, måttfullhet och självbehärskning inte längre nödvändigtvis är sådant som en överväldigande majoritet av väljarna premierar.

Det kommer att få följder för vilka slags människor som i framtiden söker sig till makten och hur de agerar.

Att uppfattas som politiskt korrekt blir dödsstöten för varje kandidatur.

Formel för att vinna val

Trump visar att det går alldeles utmärkt att vinna ett val i ett av världens mest avancerade länder genom att umgås på ett väldigt vidlyftigt sätt med sanningen, förgrova språket, förolämpa stora delar av väljarkåren och framföra ett starkt förenklat budskap utan trovärdiga lösningar på komplexa samhällsproblem.

Väljarna lyssnar numera väldigt selektivt på vad politikerna säger. Om det allmänna budskapet går hem så spelar det ingen roll att en politiker visar prov på dåligt omdöme, ljuger eller mobbar/hotar sin motståndare.

Om kandidaten lyckas bekräfta väljarnas egen bild av verkligheten är de övriga ingredienserna inte av så stor betydelse.

Trump lyckades i valrörelsen framställa sig som en man av folket trots att det är uppenbart att han är så långt från detta som det går att komma. Han är en extremt priviligerad miljardär som inte har en aning om hur det är att leva på minimilön och försöka försörja en familj.

Ändå köpte väljarna hans story.

Samma recept

Det vore märkligt om inte andra politiker drog lärdomar av den framgången. Särskilt som några redan har använt sig av ungefär samma recept och lyckats.

Jag tänker på Boris Johnston som ledde brexit-anhängarna i folkomröstningen i juni. Precis som Trump ignorerade han fakta och gick på en kombination av känsla och rå nationalism. Mot alla odds lyckades han. Nu är han utrikesminister i den brittiska regering som ska leda Storbritannien ut ur EU och en möjlig framtida premiärminister.

Filippinernas president Rodrigo Duterte har ett språkbruk som är ännu grövre än Trumps men han fångade upp befolkningens upprördhet över brottslighet och droger. Duterte utstrålade känslan att han verkligen tänkte göra vad han lovade, fylla Manilla-bukten med liken från hundratusen brottslingar.

Han knöt nyligen vänskapsband med Kinas diktator Xi Jinping samtidigt som han kallade Barack Obama för horunge. Nu säger Duterte att han vill vara kompis med både Putin och Trump.

Efterfrågan ökar

Hur spridd Trump-modellen blir i Europa får vi ett kvitto på under de närmaste månaderna när ett antal viktiga val avgörs i Europa. Människor som vi sett som mer eller mindre galna, som holländaren Geert Wilders, kan i värsta fall snart vara de som styr oss.

I Österrike hålls det uppskjutna presidentvalet den 4 december. Högerpopulisten Norbert Hofer ställs mot Miljöpartiets tidigare ledare Alexander van der Bellen. Personlighetsmässigt är den väluppfostrade Hofer ingen Trumpkopia. Men åsiktsmässigt är de varandras gelikar.

I stil står Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten i Frankrike, betydligt närmare Trump. En hårtslående demagog som rider på främlingsfientlighet, förlorade jobb och en rädsla för ett hastigt förändrat samhälle där den enskilde känner sig vilsen.

Blir hon i vår vald till Frankrikes president skulle det vara samma sensationen som USA:s val av Trump.

Ett val av Hofer och/eller Le Pen skulle ge ännu fler ringar på vattnet. Efterfrågan på nya Trump-kopior riskerar att öka dramatiskt.

Och då talar jag inte om de japanska plastmaskerna.

avWolfgang Hansson