Vätternrundan riskerar bli blåsig och blöt

1 av 5
NYHETER

Ett tyskt regnoväder drar in över Sverige.

Då riskerar Vätternrundan-cyklisterna att få på pedalerna.

– De kan få det problematiskt, blött och blåsigt, säger SMHI-metorologen Linnea Rehn.

På fredag kväll går starten av det välkända cykelloppet Vätternrundan, en del av ”En svensk klassiker”, av stapeln. För de tävlande väntar 300 kilometer som ska trampas igenom före målgång i Motala.

Cyklisterna får nu förbereda sig för att årets upplaga av tävlingen kan bli särskilt svår. Ett regnoväder ser ut att kunna ställa till problem.

– Det är ett regnoväder som i morgon (fredag, red.anm.) drar in över Tyskland och som på fredagskvällen också kommer in över Sverige. Det kommer dra in över både Svealand och Götaland och det är lite svårt att säga var tyngdpunkten av regnet kommer att hamna, säger Linnea Rehn.

”Får extra motstånd”

På torsdagsmorgonen var det för meteorologerna svårt att se om nederbörden främst kommer att komma över de östra delarna eller in över land.

– Som det ser ut nu kan det komma över kusten, men lika gärna längre in över land. Det finns risk för stora mängder nederbörd, säger Linnea Rehn.

Vad innebär det för området kring Vättern?

– De kan få det problematiskt, blött och blåsigt. De har det ju jobbigt nog men det kan bli lite extra motstånd.

På Vätternrundan ser man fram emot årets upplaga av tävlingen och vädret är inget man bekymrar sig över.

– Det ser bättre ut nu än vad det verkade tidigare. Vi har det väder vi har men det här är inget extremt. Vi är väl förberedda och går ut med information till våra cyklister om att anpassa klädseln efter väderlek, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för tävlingen.

Och midsommarvädret blir...

SMHI utfärdar sina varningar 24 timmar innan man tror att ett väderfenomen kan skapa problem.

– Som det ser ut nu kommer vi förmodligen att varna för det här ovädret, så det blir nu på eftermiddagen eller kvällen i dag. Det blir åtminstone klass 1-varning, säger Linnea Rehn.

Vad händer med ovädret efter lördag?

– Det drar bort norrut, så Norrland kan få en del regn men inte alls lika stora mängder som Götaland och Svealand väntas få.

Hur ser nästa vecka ut, midsommar är ju runt knuten?

– Förhoppningsvis stabiliseras vädret och som det ser ute nu blir det klassiskt midsommarväder i Sverige: Omväxlande molnighet, någon regnskur och runt 20 grader varmt.

Ligger och skvalpar

Det regnoväder som skapat stora problem i nordvästra Skåne, framförallt i Bjuv, hade på torsdagsmorgonen mattats av mycket och några större regnmängder väntas inte.

– Ovädret ligger egentligen kvar på samma ställe och skvalpar. Det kan vara lite skurar och åska, men det kommer inte lika mycket nederbörd som det gjort tidigare, säger Linnea Rehn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI