Frankrike kräver att frihandelssamtalen avbryts

NYHETER

Frankrike kräver att frihandelssamtalen mellan EU och USA avbryts, skriver AFP.

Uppgifterna kommer bara dagar efter att Tysklands ekonomiminister sagt att förhandlingarna havererat.

– Jag blir litet förvånad över det franska utspelet. Jag har inte lyckats få bekräftat om det är regeringens uppfattning eller inte, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström (L) till TT.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal  mellan EU och USA tycks ha strandat.

Frankrike kräver nu att samtalen avbryts, skriver AFP och hänvisar till uppgifter från landets handelsminister Matthias Fekl.

Malmström förvånad

För TT uppger EU-kommissionär Cecilia Malmström (L) att hon förvånas över utspelet och att hon inte har fått bekräftat om det är förankrat hos den franska regeringen.

– Förhandlingarna har inte havererat. De är inte klara och det är självklart att det är tufft, men jag ska ha en telefonkonferens i eftermiddag med USA:s handelsminister, och vi förbereder också ett tvådagarsmöte i Bryssel med honom. Och sen ska jag veckan efter rapportera på mötet i Bratislava till EU:s alla handelsministrar, säger hon till TT.

I söndags målade Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Sigmar Gabriel en mörk bild av förhandlingsläget.

– Förhandlingarna med USA har i praktiken havererat, eftersom vi som européer naturligtvis inte kan underkasta oss de amerikanska kraven, sa han i en intervju med ZDF.

Linde höll inte med

Ann Linde (S), svensk EU- och handelsminister, delade inte Sigmar Gabriels uppfattning.

– Det uttalandet bygger inte på någon ny substans i förhandlingarna. Så sent som i somras tog man fram tio nya kapitel, och man har nu snart gått igenom alla 30 kapitel. Men sen är det alltid så med förhandlingar att allt är klart först när allt är klart, sa hon till SvD.

I somras sa USA:s utrikesminister John Kerry att målet med samtalen var att nå ett frihandelsavtal före årsslutet.