Indiens turistminister uppmanar kvinnliga turister att inte ha kjol

1 av 2
NYHETER

Kvinnliga turister i Indien bör inte ha kjol eller gå ensamma på kvällen, enligt landets turistminister Mahesh Sharma.

Detta är för deras ”egen säkerhet”.

– Indisk kultur är olik från den västerländska, säger han, skriver The Guardian.

Kvinnors säkerhet i Indien har ännu en gång lett till heta diskussioner runt om i världen.

Det var i söndags som landets turistminister, Mahesh Sharma, sa att kvinnliga turister bör tänka igenom sina klädval och var de befinner sig på kvällen, i samband med ett möte om turistsäkerhet. Numera ska turister, enligt honom, få ett välkomstkitt när de anländer till landet.

– I kittet står det ”gör” och ”gör inte”. Det är väldigt små saker som att man inte ska gå ut på mindre platser själva på kvällar, eller ha kjol, och att kvinnor borde ta bilder på bilars nummerplåtar när de reser och skicka det till kompisar, säger han, rapporterar CNN.

– För deras egen säkerhet, utländska kvinnliga turister bör inte ha korta klänningar och kjolar... Indisk kultur är olik från den västerländska.

Mött kritikstorm

Välkomstkittet, som ges till utländska kvinnliga turister, är en av en rad åtgärder som vidtagits för att ta itu med den sjunkande andelen kvinnliga turister som kommer till landet. Orsaken till att färre väljer Indien som resmål är bland annat den gruppvåldtäkt och det mord som skedde på en medicinstudent 2012 i Dehli, och efterföljande överfall på kvinnliga turister.

”Vissa delar av Indien, i synnerhet mindre städer och byar, har fortfarande ett traditionellt sätt att klä sig. Se till att läsa om lokala seder och traditioner innan du besöker sådana platser”, står det i ett meddelande.

Detta har nu väckt en kritikstorm bland kvinnoaktivister och det får även representanter för landets turistindustri att se rött. Dels för att han, genom uttalandet, skuldbelägger kvinnor och sätter ansvaret på dem, dessutom menar de att uttalandet sänder ut fel signaler om landet.

”Debattera inte intolerans, det påverkar synen på Indien. Men ha en minister som råder utlänningar att inte ha kjol på sig i Indien eftersom det inte är säkert”, twittrar en man.

Tvärvänder: ”Skulle aldrig säga...”

Kritiken har fått turistministern att tvärvända och därför har han på måndagen gjort ett förtydligande av sitt uttalande. Nu poängterar han att råden endast gäller utländska turister som besöker religiösa platser.

– Jag är pappa till två döttrar... Jag skulle aldrig säga till kvinnor vad de ska ha på sig eller inte, säger han, skriver Times of India.

– Ett sådant förbud är ofattbart, men det är inte ett brott att vara försiktig. Olika länder har olika råd från gång till gång, men jag sa aldrig att någon ska ändra sitt sätt att klä sig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Indien

Delhi