Donald Trump utmanar Clinton – på hälsoduell

1 av 4
NYHETER

Donald Trump har en ny taktik.

Han utmanar Hillary Clinton på hälsoduell:

– Jag tycker bägge kandidaterna, Ohederliga Hillary och jag själv, ska släppa detaljerade läkarjournaler.

Presidentkandidaternas hälsa har blivit en stor fråga i USA den senaste tiden. Donald Trump och hans läger har lagt ut en bombmatta av antydningar om Hillary Clinton är för sjuk och svag för leda landet. Något som i flera års tid har varit ett slagträ mot Clinton.

Donald Trump har länge antytt att Hillarys hälsotillstånd är så allvarligt att hon inte kan svara på frågor. Enligt miljardären kan hans motståndare bara läsa vad som står på telepromptern framför henne.

– Hon gör egentligen inte så mycket. Hon ger ett tal från promptern och sen försvinner hon. Jag vet inte om hon åker hem och somnar. Jag tror hon sover, sa Trump till tv-kanalen Fox i förra veckan enligt Politico.

New Yorks förre borgmästare, nu rådgivare i Trump-kampanjen, Rudy Giuliani tog dock bladet från munnen gällande deras påståenden om Hillary Clintons hälsa nyligen i samband med att hälsoattackerna har eskalerat.

”Bevisen finns på nätet”

I flera intervjuer har han sagt att hon är sjuk och kritiserat amerikanska medier för att de inte ställer frågor om tecknen på hennes påstådda sjukdom.

– Allt du behöver göra är att gå ut på nätet och söka på ”Hillary Clinton illness”, titta på filmerna själv, har Rudy Giuliani sagt enligt Politico.

I en senare intervju fortsatte han på den inslagna vägen när inför en samling New York-poliser påpekade att Clinton ser ”trött och sjuk ut”.

Nu går Donald Trump ut och utmanar Hillary Clinton i en hälsoduell.

”Jag tycker bägge kandidaterna, Ohederliga Hillary och jag själv, ska släppa detaljerade läkarjournaler. Jag har inga problem med det. Hillary?” skriver miljardären på Twitter.

Clinton: ”Knasstrategi”

Hillary Clintons kommenterade i förra veckan Trumps påståenden om hennes hälsa i programmet ”Jimmy Kimmel show”:

– Jag vet inte varför han säger sådana här saker. Jag tror att det är någon form av knasstrategi att bara kasta ut de här galna påståendena och sedan kanske du kan få några att tro på dig, sa Hillary Clinton enligt CNN.

Ryktena om Hillarys ohälsa har figurerat i olika former sedan hon 2012 fördes till sjukhus i New York efter att ha fått en blodpropp som en följd av hjärnskakning.

Hillary Clintons läkare har dock vid ett flertal tillfällen gått ut och sagt att hon återhämtat sig från och att hon nu är fullt frisk.

– Hon är i utmärkt fysiskt skick och frisk nog att tjänstgöra som USA:s president, sa doktor Lisa Bardack, Clintons läkare sedan 2001, i ett uttalande i fjol enligt CNN.

Donald Trumps läkarintyg har den senaste tiden däremot varit föremål för spekulationer.

I fyra stycken som rapporteras ha skrivits på fem minuter medan Donald Trumps limousine väntade utanför hans kontor har miljardären läkare Harold Bornstein beskrivit presidentkandidatens hälsotillstånd som ”utmärkt”.

– Särskilt hans mentala hälsa, säger doktor Harold Bornstein till NBC News.

”Han skulle bli den friskaste presidenten”

Läkarintyget har i USA väckt uppmärksamhet för dess översvallande beskrivning av Trumps hälsa och i NBC-intervjun säger Bornstein att han normalt inte uttrycker sig så i sin roll som läkare, men att han gjorde ett undantag för Donald Trump.

Så här beskriver han Trumps hälsa för NBC News:

– Jag tror inte han bättre eller sämre än en normal person som tränar varje dag. Som inte röker och inte dricker, och det är den bästa fördel du kan ha för att leva.

I sitt brev sammanfattade han Donald Trumps hälsa så här:

”Om han väljs så kommer herr Trump, kan jag otvetydigt säga, vara den mest hälsosamma individ som någonsin valts till president”.

Nu återstår att se om Hillary Clinton går med på Trumps ”hälsoduell” och visar upp detaljerade läkarjournaler. Och om miljardären själv gör detsamma.

ARTIKELN HANDLAR OM