Terrorattackerna i Paris 2015

Så radikaliserades Märsta-terroristen under sina år i Sverige

Av: 

John Granlund

NYHETER

Den tidigare Märstabon Mohamed Belkaid var en av terroristerna bakom dåden i Paris.

Nu går SVT:s ”Uppdrag granskning” ut med nya uppgifter som kopplar 35-åringen till ett terrornätverk i Stockholm – som Säpo försökt stoppa i 15 år.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om nätverkets centralgestalt – Abu Omar – som drivit affär i Gamla stan i Stockholm.

Mohamed Belkaid sköts ihjäl när belgisk polis slog till mot terroristernas gömställe i Bryssel-förorten Forest den 15 mars efter dåden i Paris där totalt 130 personer dödades. I bostaden där Belkaid barrikaderat sig hittades bland annat en IS-flagga, kalasjnikovs och detonatorer av samma typ som användes vid terrorbombningarna i Paris.

Efter dådet kunde Aftonbladet rapportera om hur 35-åringen i tre års tid bott med sin fru i ett bostadsområde i Märsta norr om Stockholm.

Han fick uppehållstillstånd i Sverige 2011 och studerade bland annat på SFI (Svenska för invandrare).

Ingick i samma nätverk

Enligt Mohamed Belkaids ex-frus son som bor kvar i Sverige fanns det inget som direkt tydde på att Mohamed Belkaid radikaliserats under sin tid i Sverige.

– Han var tillbakadragen, en ensamvarg. Han sa inte vidare mycket, satt mest bara och lyssnade, sa 27-åringen till Aftonbladet.

Men nu kan SVT:s ”Uppdrag granskning”, UG, publicera nya uppgifter om Mohamed Belkaids liv i Sverige. Enligt UG, som hänvisar till två ”hemliga källor”, ingick Mohamed Belkaid i samma nätverk som en man kallad ”Abu Omar” under tiden i Sverige.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att 55-årige Abu Omar, efter terrordåden i Paris och Bryssel, var en av de personer med misstänkta terrorkopplingar i Sverige som ansetts så farliga att den öppna polisen uppmanats hålla koll på dem. Samme man har också tidigare kopplats till de fyra män från Sverige som planerade ett attentat mot tidningen Jyllands-Posten i Danmark.

Sattes upp på terrorlista

UG beskriver Abu Omar som ”mytomspunnen i den extremistiska miljön”. Han uppges också ha kopplingar till flera av totalt tolv svenskar som SVT-redaktionen hittat i den medlemsmatrikel från IS egen säkerhetstjänst som läckte ut i våras, bland annat har flera av svenskarna varit skrivna på samma lägenheter som Abu Omar.

35-åringen Abu Omar uppges ha varit på Säpos radar sedan 90-talet – men trots allvarliga misstankar har han aldrig dömts för något terrorbrott.

– Abu Omar är en så kallad ”mäklare”. Han står inte allra längst fram i linjen. Istället är han en som smörjer maskineriet med pengar, kontakter och uppmuntran. Han har väldigt bra kontakter och är väl förankrad i den internationella extremistmiljön, säger en uppgiftslämnare till UG.

Enligt UG har flera länders underrättelsetjänster pekat ut Abu Omar som en person som rekryterar terrorister och finansierar terror. Han har dessutom satts upp på en amerikansk övervakningslista över misstänkta terorrister.

Är kvar i Sverige

Samlingspunkten för Abu Omars nätverk av män med extremistiska åsikter ska enligt UG:s källor vara två affärer som mannen drivit i centrala Stockholm. Åtminstone en av dessa, där möbler och skinnprodukter salufördes, låg i Gamla stan, erfar Aftonbladet.

Och enligt tv-programmet var det också i en av Abu Omars affärer som Mohamed Belkaid radikaliserades - bland annat ska han ha arbetat som praktikant i en av butikerna.

I dag är Abu Omars svenska företag nedlagda och butikerna stängda samtidigt som han själv står som utvandrad i Skatteverkets register. Men enligt Uppdrag granskning, som hänvisar till en rad källor, är Abu Omar kvar i Sverige och söker fortfarande upp unga män att rekrytera till IS.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattackerna i Paris 2015

Mohamed Belkaid

Säpo

Märsta

Paris

Bryssel

Terrorism