Uppgifter: 22-åringen tränades av IS

1 av 10
NYHETER

Jaber Albakr är misstänkt för att ha förberett ett terrordåd och jagas i Tyskland sedan i lördags.

I hans lägenhet i staden Chemnitz hittades sprängmedel av samma sort som användes i Paris och Bryssel. 22-åringen har tränats i bombtillverkning av terrorgruppen IS, uppger tyska Bild.

Polisen slog till mot en annan lägenhet på söndagen och grep en man som tros vara inblandad.

Under lördagen genomförde tysk polis en stor insats i Chemnitz i östra delen av landet. Underättelseuppgifter hade avslöjat ett "allvarligt hot" om att ett bombattentat planerades.

Tillslaget riktades mot en lägenhet. Där hittades flera hundra gram högexplosiva sprängämnen. Misstänkt är den 22-åriga Jaber Albakr. Han kom till Tyskland förra året som flykting från Syrien, skriver tidningen Fokus Online.

Stormade en annan lägenhet

Polisens insatsstyrka stormade en annan lägenhet i Chemnitz på söndagen. Det är en adress som kopplas till Jaber Albakr. En man som tros känna 22-åringen, och som kan vara inblandad i planeringen av ett attentat, greps i lägenheten.

– Ingen har skadats och inga skott avfyrades. Vi har gripit en man som nu förhörs, säger Tom Bernhardt, talesperson för kriminalpolisen i delstaten Sachen, enligt DW.

Efterlyst – jagas i hela landet

Nu uppger tidningen Bild, som hänvisar till källor inom utredningen, att Jaber Albakr tränats i bombtillverkning av terrorgruppen IS.

Mannen har ännu inte gripits och tysk polis har varnat allmänheten för att 22-åringen kan vara farlig.

"Vi vet inte var han är. Var försiktiga", uppmanade polisen på Twitter i går.

Han är efterlyst och i Chemnitz och i andra delar av landet är den polisiära närvaron kraftigt förhöjd. På flygplatsen Schönefeld i Berlin sattes 30 poliser in för att kontrollera personer och bilar.

Smet från polisen

Jaber Albakr ska enligt tidningen Spiegel ha flytt från lägenheten på lördagsmorgonen. Samtidigt förbereddes polisens insats. De sköt ett varningsskott men lyckades inte stoppa 22-åringen.

– Vi förbereda oss att gå in när den misstänkte lämnade huset, har en anonym talesman från polisen sagt.

Det är oklart om 22-åringen upptäckt polisen eller om han av misstag lämnade huset.

Terrorsprängmedel i lägenheten

Enligt flera tyska tidningar ska Jaber Albakr förberett ett attentat, möjligen med islamistiska motiv, mot en flygplats. De stora mängder sprängmedel som hittades i lägenheten var troligen av samma slag, TATP, som använts i en rad tidigare terrordåd – däribland i Paris i november 2015 samt i Bryssel i mars i år.

Två frihetsberövade

Totalt greps tre personer misstänkta för att ha hjälpt Jaber Albakr i planeringen av ett bombdåd under lördagen. Två av dem släpptes på söndagen, men en är fortfarande frihetsberövad. Det uppges vara Jaber Albakrs rumskamrat.

I och med söndagens tillslag och gripande är alltså totalt två personer frihetsberövade – men huvudpersonen, Jaber Albakr, är fortfarande på flykt.

 PLUS:  Så drabbar terrorn oss

ARTIKELN HANDLAR OM